روستای کندوان کجاست؟ | روستایی ساخته شده از سنگ

فهرست مطلب
روستای تاریخی کندوان
روستای کندوان با خانههایی کندویی شکل، در دل صخرههای سنگی استان آذربایجان شرقی، قرار گرفته. کندوان یکی از جاذبههای زیبا و خارق العادهی استان آذربایجان شرقی است که باعث جذب گردشگران زیادی شده. قدمت این خانه ها به ۶۰۰۰ سال پیش برمی گردد. برخی باستان شناسان نیز معتقدند که این روستا قبل از اسلام شکل گرفته است.
کندوان سومین روستای صخره ای جهان است ولی تنها روستای صخره ای است که در آن زندگی جریان دارد. آنچه که کندوان را برجسته کرده اما سکونت ۱۱۷ خانواده درون این صخره هاست. مشاغل این خانواده ها کشاورزی، دامداری و صنایع دستی است. روستای کندوان به دلیل معماری منحصر به فرد خود در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است. جالب است بدانید که امکان اجاره خانه در کندوان تبریز یا رزرو ویلا در سایت اتاقک فراهم شده است. در ادامه پیشنهادهای ویژه اتاقک را از دست ندهید.
معرفی کندوان
کندوان، روستایی شگفتانگیز در پناه کوه سهند است. آوازه این روستا با معماری صخرهای و عجیب آن نه تنها به گوش گردشگران داخلی رسیده بلکه در میان گردشگران خارجی نیز زبانزد است. نیاکان اهالی روستا هفت هزار سال پیش همانند یک مجسمهساز ماهر، صخرههای آتشفشانی سهند را آن قدر تراشیدند تا خانهای در دل کوه برای در امان ماندن از گزند دشمنان بسازند. امروزه معماری مخروطی شکل این سازههای سنگی بسیار مورد توجه هنردوستان قرار گرفته است.
کندوان یکی از آثار مهم باستانی کشور به حساب میآید چراکه فقط سه روستای صخرهای در جهان وجود دارند. کاپادوکیه در ترکیه و داکوتا در آمریکا دو روستای صخرهای دیگری هستند که در کنار کندوان سه روستای صخرهای در جهان را تشکیل میدهند. اما کندوان با حضور 117 خانواده از دو روستای دیگر متمایز شده است و این در حالی است که آن دو روستا متروکه شدهاند. در ادامه به معرفی کندوان؛ روستایی اعجابآور در ایران و جهان خواهیم پرداخت. اما پیش از اینکه به معرفی دیدنیهای روستا بپردازیم، خوب است بدانیم کندوان کجاست؟
کندوان کجاست؟
روستای اسرارآمیز کندوان را میتوانید در شمال غربی کشور و در استان آذربایجان شرقی پیدا کنید. این روستای صخرهای در همسایگی شهر اسکو واقع شده است و در دامنهی کوه آتشفشانی سهند قرار دارد. خانههای این روستا به صورت پلکانی و همانند کندوهای عسل بنا شدهاند و در جوار رودخانهی کندوان قرار دارند. برای رسیدن به این روستای تاریخی باید حدود ۶۰ کیلومتر از جنوب غربی تبریز فاصله بگیرید. این روستا از شهرستان اسکو نیز ۱۸ کیلومتر فاصله دارد و دارای جادهای پر پیچ و خم و کوهستانی است.
معماری حیرتانگیز و خارقالعادهی خانههای روستایی این منطقه در کنار آب و هوای کوهستانی آن و وجود باغهای سرسبز و زیبا گردشگران بسیاری را به این روستا جذب میکند. حال که متوجه شدیم کندوان کجاست، به معرفی دیدنیهای این روستای بینظیر میپردازیم.
دیدنیهای کندوان
دیدنیهای کندوان در سه بخش اصلی ساختار خانهها، طبیعت روستا و جاذبههای اطراف روستا خلاصه میشوند. این روستای زیبا و تاریخی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و تنها روستای صخرهای در جهان است که هنوز زندگی در آن جاری است. کندوان در میان گردشگران خارجی نیز پر طرفدار بوده و آنها در سفر به ایران به شگفتیهای معماری این روستای اعجابآور سر میزنند و از حال و هوای قدیمی آن لذت میبرند. اگر شما هم قصد سفر به این روستا را دارید، خوب است پیش از رفتن با دیدنیهای کندوان بیشتر آشنا شوید.
معماری خانههای روستا
معماری عجیب و اسرار آمیز روستای کندوان اصلیترین جاذبهی گردشگری این منطقه محسوب میشود. شکل صخرههای کله قندی این روستا بر اثر گدازههای آتشفشانی کوه سهند که در طول سالیان روی هم انباشته شدهاند، به وجود آمدهاند. در حقیقت بخشی از معماری روستا را کوه سهند به کمک گدازهها و باد و باران انجام داده است و بخش دیگر را مردمانی هنرمند با کندهکاری صخرهها به روشی اصولی و مستحکم ساختهاند!
اولین نشانههای زندگی در کندوان به زمان حملهی مغولها به ایران میرسد. گفته شده است که در آن زمان ساکنان اطراف این صخرههای آتشفشانی برای در امان ماندن از حمله مغولها به این منطقه پناه آوردهاند. آنها شروع به کندن صخرههای مخروطی کردند و خانههای خود را در دامنهی کوه سهند که شیب تندی داشت، ساختند. صخرهها در طول سالیان روستاییان را از گزند سیل و حوادث طبیعی نیز در امان نگاه داشتهاند. یکی از رسوم جالب و قدیمی روستاییان در هنگام ازدواج، این است که فامیلهای داماد باید ابتدا خانهای برای عروس و داماد حفر کنند تا خانواده عروس راضی به وصلت شوند!
اکثر خانههایی که در دل صخرهها یا کرانها ساخته میشوند دو طبقه هستند اما؛ خانههای سه طبقه و چهار طبقه نیز در این روستا یافت میشوند. برای رفت و آمد در طبقات این خانهها پلههایی از جنس همین صخرهها کندهکاری شده است که به زیبایی بصری آنها افزوده است. از سوی دیگر برای استقامت خانههای روستا ستونهای محکمی از خود صخره میتراشند که نشاندهنده هوش روستاییان در هنر معماری است. همچنین در فضای بین خانهها فضایی باریک برای پیادهروی وجود دارد که توسط آب باران و برف به صورت طبیعی و در طی سالیان شکل گرفتهاند. امکانات خانههای روستا شامل اتاق، صندوقخانه، تنور، آشپزخانه و … است و قطر دیوارها به ۲ تا ۳ متر میرسد! گردشگران میتوانند با اجاره سوئیت در کندوان به راحتی از این خانهها و کرانهای زیبا بازدید کنند.
طبیعت روستا
اگر توانستید از بافت قدیمی و معماری خانههای زیبای کندوان چشم بردارید، به تماشای طبیعت اطراف روستا بپردازید. پیرامون روستا دارای طبیعتی سرسبز و دلنشین است که با وجود گله گوسفندان در حال چرا و باغهای میوه همانند یک تابلوی نقاشی سبک رئالیسم است. اقامت در جوار رودهای پر آب کندوان و مناطق ییلاقی اطراف روستا با آن هوای خنک و مطبوع کوهستانی، سفری خاطرهانگیز را برایتان رقم خواهد زد که تا سالها از آن یاد خواهید کرد.
از طرفی چشمه آب معدنی کندوان از دیگر جاذبههای این روستا به حساب میآید که خواص درمانی بسیاری به خصوص برای کلیهها دارد. به همین دلیل بسیاری از گردشگران برای بهرهمندی از این چشمهی زلال کم آهک که دارای کربنات کلسیم است به این منطقه سفر میکنند.
دیدنیهای اطراف روستا
در سفر به کندوان در اطراف روستا گشت و گذار کنید و از روستای پر رمز و راز “حیلهور” دیدن کنید. این روستا در ۲ کیلومتری کندوان قرار دارد و در سالیان دور، اهالی آن در خانههای زیرزمینی زندگی میکردند. امروزه این خانهها قابل بازدید هستند و میتوانید از اتاقها و بقایای وسایل خانه روستاییان بازدید کنید. در این روستای تاریخی و عجیب ۲۰۰ خانهی زیرزمینی وجود دارد که از قرن هفتم با حملهی مغولها متروکه شدهاند. گویی آنها اولین قومی بودند که به روستای کندوان و کوه سهند پناه آوردند و با هنر خود کوه را تراشیدند تا جان پناهی محکم و به دور از دشمنیها داشته باشند.
راههای دسترسی به کندوان
مسیر تهران تا آذربایجانشرقی را میتوانید با اتوبوس، تاکسی، خودروی شخصی یا هواپیما طی کنید. زمانی که به استان آذربایجانشرقی رسیدید به سمت شهر اسکو بروید. کندوان در ۱۸ کیلومتری جنوب شهر اسکو قرار گرفته است. پس از اسکو و اسفنجان به یک دوراهی خواهید رسید، مسیر سمت چپ را انتخاب کنید تا به روستای اسرارآمیز کندوان برسید.
اگر از تهران با خودروی شخصی سفر کنید، ۸ ساعته به این روستای استثنایی خواهید رسید. اما مسیر دسترسی به این روستای کوهستانی پر پیچ و خم است و در روزهای زمستانی به دلیل برف و یخبندان بسیار خطرناک میشود. به همین دلیل بهتر است برنامه سفرتان را به تابستان موکول کنید و زنجیر چرخ نیز به همراه داشته باشید.
همچنین اگر از تهران تا تبریز را با قطار طی کنید، ۱۳ ساعت و اگر همین مسیر را با هواپیما سفر کنید، ۵۰ دقیقه در راه خواهید بود. پس از رسیدن به تبریز با تاکسیها میتوانید به سمت روستای کندوان حرکت کنید.
آب و هوای کندوان
کندوان روستایی سردسیر و ییلاقی است که زمستانهای طولانی دارد. در فصول پاییز، زمستان و بهار هوا به شدت سرد است و اغلب اوقات برف میبارد. اما تابستانهای این منطقه آب و هوایی مطبوع و معتدل دارند و برای سفر عالی هستند. در این زمان از سال برفها آب شدهاند و رودخانهها پر آب و سر زنده هستند. درختان و بوتههای سبز جانی دوباره گرفتهاند و شاهد تابستانی بهاری خواهیم بود!
بهترین فصل سفر به کندوان
کندوان در هر فصل از سال تماشایی است اما به دلیل بارش برف و باران زیاد در فصلهای سرد سال، تردد به این روستای شیبدار کار دشواری است. به این ترتیب بهترین زمان برای سفر به روستای کندوان خرداد، تیر و مردادماه است. در این موقع از سال اثری از برف و یخبندانهای شدید نخواهد بود و میتوانید از دیدنیهای کندوان و آب و هوای کوهستانی آن لذت ببرید.
سوغات و صنایعدستی کندوان
روستای کندوان در پناه کوه سهند قرار گرفته است و به واسطه کوهستان، عسل مرغوبی توسط زنبورداران روستا تولید میشود که اصلیترین سوغات کندوان است. در سفر به این روستا میتوانید این عسلها را که از گلهای کوهپایهی سهند به دست میآیند، خریداری کنید و به شهر و دیار خود ببرید.
همچنین از آنجاییکه شغل روستاییان دامداری، کشاورزی و باغداری است، لبنیات، گیاهان دارویی، انواع خشکبار، انواع میوهها همچون آلبالو و زردآلو و شیره انگور نیز از سوغاتیهای اصلی کندوان محسوب میشوند. از سوی دیگر کندوان دارای صنایعدستیهای زیبایی است و بسیاری از آنها را برای در امان ماندن از سرمای شدید زمستان استفاده میکنند. روسری، گلیم و جاجیمهایی در طرح و رنگهای مختلف توسط زنان پرتلاش روستا بافته شده و به عنوان سوغات کندوان به گردشگران عرضه میشوند.
مراکز خرید کندوان
اگر میخواهید برای دوستان و عزیزانتان سوغاتی تهیه کنید به بازار سنتی کندوان بروید. این بازار پر از محصولات کشاورزی و دامپروری و همچنین صنایعدستی اهالی روستا است. بازار محلی کندوان همانند خانههای آن در صخرههای کلهقندی قرار دارد و زنان و مردان روستایی با فروش محصولاتشان به گردشگران داخلی و خارجی توانستهاند درآمد ریالی و دلاری خوبی داشته باشند.
غذاهای محلی کندوان
در حین گشت و گذار در روستای تاریخی کندوان به رستورانهایی که در دل صخرههای آتشفشانی قرار گرفتهاند، بروید. طعم غذاها و نوشیدنیهای محلی شما را به گردشگر دائمی این روستا تبدیل خواهد کرد. غذاهای محلی کندوان شامل کوفته تبریزی، دیزی محلی، باقالی پلو و ماهیچه و کبابهای ویژهای است که رنگ و بوی آنها حکایت از مواد اولیه تازه و ارگانیک روستایی دارد.
خانه در کندوان تبریز و دسترسی به روستا
از تبریز به سمت اسکو می رویم و سپس به سمت جنوب اسکو مسیر را ادامه می دهیم، پس از گذشتن از شهر اسفنجان به یک دوراهی در 7کیلومتری جاده می رسید. راه سمت چپ را در پیش بگیرید، به روستای کندوان میرسید.
پیشنهاد ویژه ما برای شما عزیزان این است که با اجاره روزانه خانه در کندوان تبریز یک اقامت متفاوت را تجربه کنید و با حضور در این روستای شگفتانگیز خاطرهای منحصربهفرد بسازید.