معرفی شهر تبریز | امن‌ترین شهر ایران

تبریز، نگین درخشان آذربایجان شرقی است که در آغوش کوه‌های سر به فلک کشیده و در کنار دشت‌های گسترده آرام گرفته است. اینجا شهری است که، تاریخ با زندگی روزمره مردم آمیخته است؛ قدم‌زدن در بازار تاریخی تبریز، بازدید از ارک باشکوه، یا نوشیدن یک چای در دل خانه‌های سنتی، تجربه‌ای‌ست فراتر از گردشگری معمول. این شهر، زادگاه اندیشمندان، شاعران و پیشگامان نهضت‌های بزرگ است؛ شهری که هر سنگش داستانی دارد و هر نسیمش نجواگر خاطرات گذشته است. تبریز نه تنها شهری با گذشته‌ای پربار است بلکه امروزه نیز به عنوان یکی از قطب‌های فرهنگی، صنعتی و علمی ایران شناخته می‌شود.

شهری با مردمانی خون‌گرم، غذاهای اصیل، طبیعتی چشم‌نواز و ترکیبی از معماری ایرانی و آذری، مقصدی‌ست که هم برای اولین سفر و هم برای سفرهای بعدی، چیزی تازه برای ارائه دارد. از بناهای باشکوه دوره ایلخانی و قاجار گرفته تا کافه‌های دنج با فضای نوستالژیک، از غذاهای خیابانی پرطرفدار تا هنر زنده‌ی عاشیق‌ها، همه چیز در تبریز فرصتی برای لمس یک فرهنگ غنی و زنده است. این شهر، نه فقط مقصدی برای بازدید، که جایی برای تجربه، کشف و خاطره‌سازی است. اگر به دنبال سفری متفاوت در ایران هستید، تبریز همان جایی‌ست که باید از آن دیدن کنید.

اگر قصد سفر دارید و می‌خواهید بدانید که تبریز کجاست؟ همراه ما تا پایان این مقاله از اتاقک باشید تا با شهر تبریز که هر کوچه‌اش قصه‌ای دارد و هر تجربه‌اش، دلیلی برای بازگشت دوباره، بیشتر آشنا شوید.

تبریز کجاست؟

تبریز کجاست
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: Hoseinb007

تبریز شهری در شمال غربی کشور و مرکز استان آذربایجان شرقی است. کلانشهر تبریز در غرب استان آذربایجان شرقی قرار گرفته و از شمال با شهرستان‌های ورزقان، شبستر و هریس همسایه است. همچنین از جنوب به اسکو، بستان آباد و مراغه می‌رسد. مسافت جاده‌ای از تهران تا تبریز ۵۹۹ کیلومتر است و این شهر آذربایجان شرقی با اردبیل حدود ۲۲۰ کیلومتر فاصله دارد.

تبریزِ خوش آب و هوا از شمال، جنوب و شرق به کوهستان می‌رسد و از سمت مغرب به دشت تبریز محدود می‌شود. موقعیت جغرافیایی این شهر به گونه‌ای است که در میان کوه و دشت قرار گرفته و دارای زمینی شیب‌دار است. به واسطه این کوه و دشت، رودخانه‌هایی از این شهر گذر می‌کنند و طراوتی وصف‌نشدنی به آن می‌بخشند.

دو رودخانه‌ اصلی تبریز، تلخه رود (آجی چای) و مهران رود (قوری چای) نام دارند که از سبلان و سهند سرچشمه می‌گیرند و زمین‌های کشاورزی شهر را آبیاری می‌کنند.

تبریز ۲۴۴٫۵۱ کیلومتر مربع وسعت دارد و از لحاظ مساحت به عنوان سومین شهر بزرگ ایران پس از تهران و مشهد به شمار می‌رود. همچنین تبریز بیش از  ۱.۵ میلیون نفر جمعیت دارد و بر همین اساس در جایگاه پنجمین شهر پرجمعیت ایران پس از تهران، مشهد، اصفهان و کرج قرار گرفته است. بیشتر  ساکنان تبریز آذری هستند و به زبان ترکی آذربایجانی با گویش تبریزی با یکدیگر صحبت می‌کنند.

تاریخچه تبریز

 تبریز امن‌ترین شهر ایران
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: Neeku Shamekhi

تبریز یکی از کهن‌ترین شهرهای ایران است که پیشینه‌اش به پیش از اسلام بازمی‌گردد. نخستین نشانه‌های تاریخی این شهر به دوران اشکانی و ساسانی نسبت داده می‌شود. تبریز در دوره‌های اسلامی، به‌ویژه در زمان ایلخانان مغول، شکوهی بی‌نظیر یافت و به عنوان پایتخت ایران در دوره‌هایی از حکومت‌های ایلخانی، آق‌قویونلو، صفوی و قاجار شناخته شد. در قرون وسطی، این شهر از مهم‌ترین مراکز فرهنگی، سیاسی و اقتصادی منطقه بود.

بازار تاریخی تبریز، ارک علیشاه، مسجد کبود، و خانه‌های سنتی تنها بخشی از میراث گران‌بهای این شهر هستند که از تاریخ دور و دراز این شهر به یادگار مانده‌اند. همچنین، تبریز نخستین‌های بسیاری را در تاریخ معاصر ایران رقم زده است: اولین چاپخانه، اولین مدرسه به سبک نوین، اولین کودکستان و اولین مدرسه کر و لال‌های ایران. به همین دلیل است که این شهر به شهر اولین‌ها مشهور است. این شهر در جنبش مشروطه نیز نقشی کلیدی داشت و چهره‌هایی چون ستارخان و باقرخان از دل همین خاک برخاستند. تبریز، با گذشته‌ای پرحادثه و هویتی ریشه‌دار، همچنان یکی از نقاط شاخص در نقشه‌ فرهنگی و تاریخی ایران باقی مانده است.

اقتصاد تبریز

معرفی تبریزعکس از ویکی‌پدیا. عکاس: نامشخص

تبریز، یکی از کلان‌شهرهای مهم ایران، نقش حیاتی در اقتصاد کشور ایفا می‌کند. این شهر به دلیل موقعیت استراتژیک خود به عنوان قطب ارتباطی بین ایران و کشورهای همسایه مانند ترکیه، آذربایجان و ارمنستان، همواره مرکز تجاری و صنعتی پررونقی بوده است.

در زمینه صنعت تبریز را می‌توان یکی از قطب‌های صنعتی ایران دانست. صنایع سنگین مانند ماشین‌سازی، تراکتورسازی، پالایش، پتروشیمی و داروسازی در این شهر رونق دارند. شرکت‌هایی مانند ایران خودرو تبریز و تراکتورسازی تبریز از معروف‌ترین تولیدکنندگان کشور هستند. همچنین، صنایع غذایی، نساجی، پوشاک و چرم نیز سهم قابل توجهی در اقتصاد شهر دارند.

در بخش کشاورزی و باغداری نیز، استان آذربایجان شرقی و به‌ویژه حومه تبریز، از تولیدکنندگان مهم محصولات باغی مانند سیب، انگور، زردآلو و گردو هستند که بخشی از آن به کشورهای همسایه صادر می‌شود. دامپروری نیز به‌ویژه در زمینه تولید شیر و فرآورده‌های لبنی رونق فراوانی در تبریز دارد.

در کنار صنعت، تجارت و بازرگانی نیز از ارکان کلیدی اقتصاد تبریز هستند. تبریز از دیرباز به عنوان شهری بازرگانی شناخته شده است. بازار تاریخی تبریز، یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان و ثبت شده در یونسکو، نماد تجارت سنتی و مدرن این شهر است. امروزه نیز تبریز مرکز مهمی برای صادرات و واردات کالا به کشورهای همسایه، به‌ویژه در حوزه صنایع دستی، فرش و محصولات کشاورزی است.

با وجود جاذبه‌های تاریخی مانند مسجد کبود، ارگ تبریز و موزه آذربایجان، گردشگری نیز بخشی از درآمدهای شهر را تشکیل می‌د‌هد. هتل‌داری، رستوران‌داری و خدمات حمل‌ونقل از جمله فعالیت‌های اقتصادی پویا در این حوزه هستند.

با وجود ظرفیت‌های قابل توجه، اقتصاد تبریز با چالش‌هایی نیز روبه‌روست؛ اما با این حال، ظرفیت انسانی متخصص و زیرساخت‌های صنعتی موجود، تبریز را همچنان در جایگاه یکی از مهم‌ترین قطب‌های اقتصادی کشور نگه داشته است.

شهرها و روستاهای تبریز

شهرستان تبریز یکی از شهرستان‌های مرکزی استان آذربایجان شرقی است که شامل چند بخش، شهر و روستا هست. این شهرستان دارای ۳ بخش (مرکزی، خسروشاه و باسمنج)، ۴ شهر (تبریز، خسروشاه، سردرود، باسمنج) و ۷ دهستان (دهستان آجی‌چای، دهستان اسپران، دهستان سردصحرا، دهستان مهران رود، دهستان تازه‌کند، دهستان لاهیجان و دهستان میدان‌چای) است. شهر تبریز به‌عنوان مرکز شهرستان و استان، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین شهر آن است.

همچنین شهرستان تبریز دارای حدود ۷۰ روستا است که در دهستان‌های مختلف پراکنده‌اند. ۴۴ مورد از این روستاها در بخش مرکزی، ۱۵ روستا در بخش خسروشاه و ۱۱ روستا نیز در بخش باسمنج قرار دارند. هر کدام از این روستاهای زیبا و تاریخی گوشه‌ای از طبیعت بکر، فرهنگ محلی و سبک زندگی سنتی منطقه آذربایجان را به تصویر می‌کشند. این روستاها، در دامنه‌های کوهستانی یا کنار رودخانه‌های آرام، مقصدی فوق‌العاده برای گردشگرانی هستند که به دنبال آرامش، هوای پاک و تجربه‌ای اصیل از زندگی روستایی‌اند. برخی از مهم‌ترین روستاهای تبریز عبارتنداز:

  • کندوان
  • لیقوان
  • باغ معروف
  • الوار
  • مایان
  • قره‌تپه
  • اسفهلان
  • شیخ حسن

آب و هوای تبریز

آب و هوای تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: AmirAK

اگر از سوز و سرمای هوا فراری هستید، تابستان را برای سفری جذاب و هیجان انگیز به قلب آذربایجان شرقی انتخاب کنید. تابستان‌های تبریز گرم و خشک هستند اما کوه‌های اطراف و باغ‌های فراوان آن سبب می‌شوند که دمای هوا معتدل و مطبوع باشد. اما اگر از هوای خنک لذت می‌برید اوایل پاییز را برای سفر انتخاب کنید.

از اواخر شهریور شاهد فصلی دل‌انگیز و رنگارنگ‌ در تبریز خواهید بود که افسون بارش‌های گه گاه آن شهرها را بیش از پیش زیبا نشان می‌دهد. از اواخر پاییز زمستان‌های سرد و طولانی تبریز آغاز می‌شوند و این سرما را تا اوایل بهار مهمان شهر و دیار تبریز می‌کنند.

بهترین فصل سفر به تبریز

آب و هوای معتدل تبریز در تابستان‌ها گردشگران بسیاری را از استان‌های مختلف به سمت این شهر خنک می‌کشاند. دمای هوای تبریز در روزهای تیر و مرداد به حدود ۲۵ درجه سانتیگراد می‌رسد. اما به طور کلی در اواخر تابستان هوا رو به خنکی می‌رود و بهترین زمان سفر به تبریز همان حوالی شهریور است زیرا هوا بسیار دلپذیر و مطبوع خواهد بود. اما در پاییز و زمستان دما به زیر صفر می‌رسد و شاید مناسب سفری راحت نباشد.

دیدنی‌های تبریز

هنگام ورود به شهر تبریز، اولین چیزی که توجه‌تان را جلب می‌کند خیابان‌های تر و تمیز آن است. این شهر به عنوان شهری بدون گدا شناخته می‌شود و یکی از قطب‌های مهم گردشگری ایران است. نخستین نشانه‌های زندگی در تبریز مربوط به ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است و این شهر همواره صحنه‌ آشوب و قیام در طول تاریخ به خصوص تاریخ اسلام بوده است. به همین سبب آثار تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده است که بقایای برخی از آن‌ها امروزه قابل بازدید و رویت هستند.

اکثر سازه‌های به جا مانده در این شهر متعلق به دوران ایلخانیان، سلوجوقیان، صفویان و قاجار هستند، با بازدید از این بناها شاهکار معماری ایرانی را خواهید دید. در معرفی تبریز باید بگوییم که در کنار آثار تاریخی شهر می‌توانید از امکانات رفاهی و تفریحی در پارک‌ها، کوهستان و مراکز خرید مدرن و سنتی نیز حسابی لذت ببرید. در ادامه به معرفی مهم‌ترین دیدنی‌های تبریز خواهیم پرداخت‌.

مقبره الشعرا

مقبره شعرا تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: Elmju

اگر عاشق شعر و شاعری و ادبیات هستید، یکی از جاهای دیدنی تبریز که حتما باید از آن بازدید کنید، مقبره‌الشعرا تبریز است. شاید باورش سخت باشد اما در این مکان، ۴۰۰ ادیب و شاعر بزرگ کشور آرمیده‌اند. شاعران به نامی همچون شهریار، خاقانی و حکیم اسدی طوسی در این بنا به خاک سپرده شده‌اند. این بنا مهمترین جاذبه فرهنگی شهر تبریز است.

پارک شاه‌گولی

پارک ائل گلی تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: p.pourabedin

پارک شاه‌گولی (ایل گولی) در ۷ کیلومتری مرکز شهر تبریز قرار دارد و تاریخ ساخت آن به دوره‌ آق قویونلوها برمی‌گردد. دریاچه‌ای به عمق ۱۲ متر در قلب این پارک قرار گرفته که مسافران با استفاده از قایق‌های تفریحی آن، خاطرات به‌یادماندنی را در سفر خود به تبریز ثبت می‌کنند. پارک شاه‌گولی برای پیک‌نیکی خاطره انگیز و یک دورهمی خانوادگی بسیار مکان مناسبی خواهد بود. جالب است بدانید گول در زبان آذری به معنای استخر است.

موزه آذربایجان

موزه آذربایجان تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: M karzarj

تبریز به عنوان شهری بسیار مهم و تاثیرگذار در تاریخ ایران، پر از جاذبه‌های تاریخی است. اگر از طرفداران آثار باستانی هستید، در موزه‌ آذربایجان می‌توانید بیش از هزار شیء تاریخی را تماشا کنید و سفری به اعماق تاریخ تا عصر آهن داشته باشید. آثار باستانی موزه آذربایجان قدمتی چند هزار ساله دارند، به طوری که دوره‌ قدیمی‌ترین آن‌ها به عصر آهن نیز می‌رسد.

مسجد کبود

مسجد کبود تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: نامشخص

بازدید از مسجد کبود یا مسجد جهانشاه از واجبات گردشگری در تبریز به حساب می‌آید. این سازه شاهکاری در هنر و معماری است اما امروزه بقایای مانده از مسجد جلوه قبل را ندارد. زلزله‌ای که در سال ۱۱۹۳ آمد آسیب‌های زیادی را بر پیکره مسجد کبود وارد کرد. درون مسجد اما کاشی‌کاری‌های بی‌نظیر و زیبا هنوز باقی مانده‌‍‎‌اند. خطاطی‌های زیبایی روی این کاشی‌ها وجود دارند که شکوه مسجد را به رخ تماشاگران آن می‌کشد.

این مسجد به دستور دختر ابومظفر جهانشاه قراقویونلو در قرن نهم هجری بنا نهاده شده است. نام مسجد کبود از کاشی‌های مسجد که طرح‌های آبی بسیار زیبا و پیچیده‌ای دارند، گرفته شده است.جالب است بدانید یک باستان شناس فرانسوی که برای انجام کاوش‌های باستان شناسی به ایران سفر کرده بود نام این مسجد را در کتاب خود با نام مسجد آبی ذکر کرده است.

روستای کندوان

روستای کندوان تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: نامشخص

در ۴۸ کیلومتری تبریز روستایی با معماری متفاوت و جذابی وجود دارد که قدمت آن به بیش از ۷ هزار سال می‌رسد. خانه‌ محلیان این روستا مانند پیشینیان‌شان در دل رشته کوه‌های سهند قرار دارند و شکل و شمایل منحصر به فردی دارد. روستای باستانی کندوان، روستایی بسیار متفاوت است که حتما ارزش دیدن را دارد.

پارک کوهستانی عینالی

پارک جنگلی تبری
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: Abdossamad Talebpour

پارک کوهستانی عینالی (عون بن علی) یکی از آن جاهایی است که در سفر به تبریز حتما باید به آن سر بزنید. این پارک که بر فراز کوه سرخاب احداث شده است در شمال شهر تبریز قرار دارد. اگر عاشق کوهنوردی هستید، حتما به این پارک کوهستانی بروید و سوار تله‌کابین آن شوید. از آن بالا می‌توانید کل شهر تبریز را زیر پاهای خود احساس کنید.

اگر به دنبال هیجان بیشتر هستید، زیپ لاین پارک عینالی تبریز انتظار شما را می‌کشد. این زیپ لاین پر شیب‌ترین زیپ‌لاین کشور به حساب می‌آید. در دل این پارک کوهستانی بقعه و زیارتگاه عون بن علی و زید بن علی قرار دارد که براساس شجره‌نامه‌شان از فرزندان حضرت علی (ع) هستند.

این بنا تاریخی ۹ اتاق و ۶ گنبد دارد که از زمان ایلخانیان برجا مانده است. جنگل‌کاری‌های زیبای این پارک در کنار ارتفاع زیاد آن از سطح شهر، از بهترین جاهایی دیدنی تبریز است که می‌توانید آن را بازدید کنید و از هوای پاک آن لذت ببرید.

ارگ علیشاه

ارگ علیشاه تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: Amir.fila

ارگ علیشاه یکی از شواهد روزهای تاریخ‌ساز تبریز است و از نمادهای مهم این شهر به شمار می‌رود. این سازه بقایای قلعه‌ای می‌باشد که از دوره‌ ایلخانیان به‌جا‌مانده است. بنای ارگ علیشاه ۲۸ متر ارتفاع دارد و روزگاری قرار بوده به عنوان قلعه نظامی ساخت آن تکمیل شود. این سازه امروزه به عنوان فضایی برای برگزاری نماز جمعه کاربرد دارد.

خانه مشروطه‌ تبریز

خانه مشروطه تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: Shervinafshar

در کنار بازار بزرگ تبریز ساختمان دو طبقه‌‌ زیبایی وجود دارد که در سال‌های مشروطه از آن به عنوان مرکزی برای تجمع طرفداران مشروطیت استفاده می‌شده است. اتاق‌ها و سالن‌های بسیار این بنا، به خوبی نگهداری شده‌اند و شیشه‌های رنگی پنجره‌‌ها هنگام تابش نور خورشید این خانه را مجلل‌تر و ایرانی‌تر از همیشه نشان می‌دهد. در سفر به تبریز بازدید از این خانه‌ متعلق به اوایل قرن بیستم را از دست ندهید.

قلعه بابک

قلعه بابک تبریز
عکس از تروال‌آرت

قلعه بابک در یک قله به ارتفاع ۲۷۰۰ متری قرار دارد برای رسیدن به بالای این صخره باید ۲ ساعت پیاده‌روی کنید. به همین دلیل قلعه بابک را قلعه نفس‌گیر نیز می‌نامند. نام بابک نیز از روی نام یکی از قهرمانان زرتشتی گرفته شده است‌. قلعه بابک یکی از دیدنی‌های مهمی است که در معرفی تبریز توصیه می‌کنیم حتما در سفرتان از آن بازدید کنید.

سوغات و صنایع‌دستی تبریز

فرش تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: Urek Meniashvili

شهر پر آوازه‌ تبریز، سوغاتی‌های فراوان و جذابی دارد که می‌توانید برای عزیزانتان به عنوان یادگاری ارزشمند خریداری کنید. اصلی‌ترین سوغاتی تبریز که مهم‌ترین صنایع دستی این شهر نیز محسوب می‌شود، فرش‌های دستباف هستند‌‌. شهرت فرش‌های تبریزی به ایران محدود نمی‌شود و آوازه این هنر اصیل ایرانی به خارج از مرزهای کشور نیز رسیده است. به طوری که شورای جهانی صنایع دستی، شهر تبریز را به عنوان شهر جهانی فرش انتخاب کرده است!

فرش‌های تبریز در جهان نمونه ندارند، اگر پول زیادی به همراه دارید حتما یکی از این فرش‌ها را از مغازه‌ها و بازارهای تبریز بخرید چون در مناطق دیگر فرش‌های تبریزی را باید گران‌تر از این حرف‌ها خریداری کنید‌.

از دیگر صنایع دستی شهر تبریز می‌توان به آینه‌های نقره‌کاری شده و کفش‌های چرمی دست‌دوز آن اشاره کرد. راحتی کفش‌های چرم تبریز زبانزد هستند. در سفر به تبریز می‌توانید یک جفت از این کفش‌ها را برای خود تهیه کنید و از تفاوت بارز آن با سایر کفش‌های بازار به وجد بیایید!

سوغاتی‌هایی از جنس خوراکی

سوغات تبریز
عکس از ویکی‌پدیا

چی از این بهتر که خوراکی‌های خوشمزه تبریز را برای عزیزانتان هدیه ببرید؟ تبریز این شهر خوشمزه آذربایجان شرقی خوراکی‌های بی‌نظیری دارد که هر کدام از آن‌ها را که بخواهید می‌توانید در بازار بزرگ تبریز و قنادی‌های سطح شهر پیدا کنید. خوراکی‌هایی مانند نوقای شیرین و خوش‌عطر، قرابیه لذیذ تبریزی، پنیر لیقوان تبریزی، نان روغنی و… را می‌توانید بخرید و نوش جان کنید و بسته‌ی بزرگی از آن‌ها را به شهر و دیار خود ببرید!

مراکز خرید و بازارهای تبریز

حال که وصف سوغاتی‌ها و صنایع دستی تبریز را شنیدیم، باید ببینیم این محصولات را از کجا می‌شود تهیه کرد؟! در این بخش به معرفی مراکز خرید مدرن و بازارهای سنتی شهر تبریز می‌پردازیم. با ما همراه باشید

مراکز خرید مدرن و لوکس

خرید کردن همیشه حس و حال خوشی را به همراه دارد. گشت و گذار در بازارها و مراکز خرید در هنگام سفر نیز بسیار خوشایند است. در معرفی تبریز توصیه می‌کنیم حتی اگر قصد خرید ندارید، قدم زدن در بازار و فروشگاه‌های مجلل و چشم‌نواز آن را از دست ندهید. مراکز خرید لاله پارک، رشدیه، والمان، ستاره باران، اطلس، برج بلور، جواهر و رویال برای کسانی که خرید کردن در جاهای جدید را دوست دارند، فرصت ایده‌آلی فراهم می‌کنند.

از این مراکز خرید می‌توانید صنایع دستی تبریز از جمله کیف و کفش‌های دستدوز و نفیس را خریداری کنید. همچنین اگر برندپوش هستید، برندهای اصل ترک را می‌توانید از مراکز خرید مجلل تبریز تهیه کنید. همچنین می‌توانید در رستوران‌های این مراکز، خستگی بازارگردی را از تن به در کنید. این مراکز بزرگ شهربازی و سینما هم دارند تا فرزندان‌تان فرصت تفریح حتی در هنگام خرید را نیز داشته باشند.

بازار بزرگ تبریز

بازار بزرگ تبریز
عکس از ویکی‌پدیا. عکاس: Navid Alizadeh Sadighi

بازار تبریز یکی از مشهورترین بازارهای جهان است که با طول یک کیلومتر یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده آسیا و ایران محسوب می‌شود. این بازار سنتی یکی از دیدنی‌های تبریز است که بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد‌. در این بازار هزاران حجره و دالان وجود دارد که مجموع آن‌ها بازار بزرگ تبریز را تشکیل می‌دهند.

شما با بازدید از این بازار تاریخی به روزگاران قدیم ایران باستان پا می‌گذارید و جایی را می‌بینید که هزاران گردشگر خارجی و داخلی آرزوی دیدن آن را دارند. هنگام قدم زدن در این بازار، تماشای معماری این بنا با آن گنبدها و حجره‌های قدیمی بسیار لذت بخش خواهد بود. در بازار بزرگ تبریز می‌توانید محصولات چرمی، فرش دستباف و خوراکی‌های سنتی منطقه را با قیمت مناسب خریداری کنید.

غذاهای محلی تبریز

غذاهای محلی تبریزعکس از ویکی‌پدیا

تا اسم تبریز می‌آید ناخودآگاه به یاد کوفته تبریزی‌های خوشرنگ و خوشمزه می‌افتیم. این غذای خوشمزه و پر رنگ و لعاب شهرت جهانی دارد و در رستوران‌های خارج از کشور نیز طبخ و سرو می‌شود. این کوفته‌های گرد و تپل از گوشت، سبزی معطر و لپه تهیه می‌شوند و در سس پخته می‌شوند. در بازدید از جاهای دیدنی تبریز حتما سری به رستوران‌های سنتی آن که غذاهای محلی سرو می‌کنند، بزنید. سفر به تبریز بدون خوردن کوفته تبریزی تکمیل نمی‌شود! از دیگر غذاهای محلی خوشمزه تبریز می‌توان به کوکوی لوبیا سبز، دیزی سنگی، آش ماست، آش اوماج، خورش هویج و دلمه‌ی برگ مو اشاره کرد.

رستوران‌های تبریز

رستوران‌های تبریز؛ جایی‌ که مزه‌ها روایت‌گر فرهنگ‌اند.

تبریز فقط شهر تاریخ و فرهنگ نیست، بلکه پایتخت طعم‌های ناب و غذاهای اصیل آذربایجانی نیز هست. غذا در تبریز، صرفاً یک وعده نیست؛ بخشی از هویت مردم این دیار است. رستوران‌های این شهر با ترکیب مهمان‌نوازی سنتی، فضای دل‌نشین و غذاهایی با عطر و مزه‌ی بی‌نظیر، تجربه‌ای خوشمزه و ماندگار برای هر مسافر خلق می‌کنند. چه به‌دنبال غذاهای سنتی باشید، چه فضاهای مدرن یا تجربه‌ای لوکس، تبریز رستورانی برای هر سلیقه‌ای دارد. برخی از رستوران‌های معروف تبریز عبارتنداز:

رستوران باختر تبریز

در میان رستوران‌های پرآوازه تبریز، «رستوران باختر» جایگاه ویژه‌ای دارد؛ مکانی وسیع و خوش‌ساخت که با معماری مدرن، فضای صمیمی و کیفیت غذایی بی‌نقص، یکی از انتخاب‌های محبوب شهروندان و گردشگران است. این رستوران، علاوه‌ بر شعبه مرکزی در تبریز، یک شعبه دیگر هم در تهران دارد.

باختر تخصص ویژه‌ای در سرو کباب‌های ایرانی دارد؛ از سلطانی و برگ گرفته تا کوبیده‌های لطیف، همگی در فضایی بهداشتی و با اجرای آشپزی روبه‌روی مشتری آماده می‌شوند. کیفیت گوشت، برنج ایرانی مرغوب، سوپ مخصوص ابتدای وعده و دوغ محلی، تجربه‌ای دلچسب و حرفه‌ای از یک چلوکباب تمام‌عیار را به شما هدیه می‌دهد. رفتار حرفه‌ای پرسنل، سرویس‌دهی سریع و نظم مثال‌زدنی باختر، باعث شده این رستوران، به انتخاب نخست بسیاری از تبریزی‌ها تبدیل شود.

 آدرس رستوران باختر: ولی‌عصر جنوبی

رستوران حاج مجید چلوپز تبریز

اگر به‌دنبال طعمی سنتی، اصیل و خاطره‌انگیز هستید، «حاج مجید چلوپز» انتخابی بی‌رقیب است. رستورانی کوچک اما پرآوازه که از دهه ۵۰ شمسی تا امروز، تنها بر یک چیز تمرکز کرده: چلو مرغ! و همین تمرکز باعث شده در ذهن و ذائقه‌ی تبریزی‌ها، چلو مرغ حاج مجید تبدیل به یک نماد شود.

فضای داخلی رستوران ساده و بی‌آلایش است، اما همین سادگی به آن حس نوستالژی و صمیمیت می‌دهد. سوپ ابتدای غذا، مرغ‌های پخته‌شده با طعمی خاص و برنج ایرانی خوش‌عطر، ترکیبی بی‌نقص پدید می‌آورد که در عین سادگی، بی‌نهایت دل‌چسب است. اگر ظهر یک روز در حوالی خیابان تربیت قدم می‌زنید، رایحه این چلو مرغ وسوسه‌تان خواهد کرد تا حتی برای لحظه‌ای طعم اصالت را از دست ندهید.

 آدرس رستوران حاج مجید چلوپز: تبریز، خیابان تربیت، طبقه اول پاساژ نور

رستوران برکه

رستوران برکه تبریز، یکی از زیباترین و متفاوت‌ترین رستوران‌های این شهر است که در کمربندی سردرود، در فضایی سرسبز و دور از هیاهوی شهری واقع شده است. با ورود به این مجموعه، فضایی آرامش‌بخش و دل‌نواز پیش روی شماست؛ درختان بلند، حوضچه‌ی آبی پر از ماهی‌های زینتی، هوای تازه و صدای آرام‌آرام آب، شما را به دل طبیعت می‌برد. طراحی سنتی ساختمان با آجرهای قرمز و سقف چوبی، حس صمیمیت و اصالت را به‌زیبایی القا می‌کند و محیطی دنج برای صرف یک وعده غذایی دل‌چسب فراهم می‌سازد.

منوی رستوران برکه بسیار متنوع است؛ از غذاهای اصیل آذربایجانی مانند کوفته تبریزی و آبگوشت سنتی گرفته تا چلوکباب‌های معروف ایرانی و حتی غذاهای فرنگی نظیر پیتزا و استیک در منوی این رستوران به چشم می‌خورد. کیفیت مواد اولیه، پخت حرفه‌ای و حجم مناسب غذا، همگی باعث شده‌اند که این رستوران در میان اهالی تبریز و گردشگران، محبوبیت بالایی پیدا کند. همچنین پارکینگ اختصاصی، فضای مناسب برای خانواده و اجرای موسیقی زنده (در برخی ایام)، تجربه‌ی غذا خوردن در این رستوران را خاص‌تر می‌کند.

 آدرس رستوران برکه: تبریز، کمربندی سردرود، بین زیرگذر اول و دوم، نزدیک شهرک رجایی

 رستوران عمارت ائل گلی

رستوران عمارت ائل‌گلی، در قلب محوطه‌ی زیبا و تاریخی پارک ائل‌گلی (شاه‌گلی)، فضایی منحصربه‌فرد و خاطره‌انگیز دارد. این رستوران با قرار گرفتن دقیقاً در وسط استخر معروف پارک، چشم‌اندازی آرامش‌بخش از آب‌های درخشان و فضای سبز پیرامون ارائه می‌دهد؛ تجربه‌ای شبیه بودن در دل یک تابلوی نقاشی زنده  . معماری داخلی آن ترکیبی از سبک کلاسیک با پنجره‌های بلند چوبی، تابلوهای نقاشی بر دیوارها و چیدمان چوبی خوش‌سلیقه است که حس صمیمیت و اصالت را به همراه دارد.

منوی رستوران بسیار متنوع است و شامل انواع غذاهای ایرانی مثل کباب‌های سنتی، کوفته تبریزی (که جزو غذاهای ویژه آن محسوب می‌شود)، چلو ماهیچه، جوجه کباب، خورشت‌های اصیل و حتی غذاهای دریایی مانند ماهی قزل‌آلا می‌شود . غذاها با استفاده از بهترین مواد اولیه تهیه شده‌اند و حجم آنها برای اشتراک در جمع خانوادگی مناسب است.

آدرس رستوران عمارت ائل گلی : تبریز، بلوار شهید باکری، بلوار ائل گلی، عمارت ائل گلی

راه‌های دسترسی به تبریز

دسترسی به تبریز

اگر در روزهای گرم سال به دنبال شهری خنک و پر از مناظر طبیعی و روستایی هستید، تبریز بهترین انتخاب برای شما است. حال اگر قصد سفر از تهران به تبریز را دارید، ابتدا باید به آزادراه تهران-کرج بروید تا به شهر قزوین برسید. پس از آن اتوبان قزوین-زنجان را طی کنید تا به زنجان برسید. دیگر به پایان راه رسیده‌اید، کافیست وارد آزادراه زنجان-تبریز شوید و به شهر تبریز برسید. زمان سفر از تهران تا تبریز با خودروی شخصی حدود ۶ ساعت طول می‌کشد.

برای رفتن به تبریز از تهران می‌توانید سفری هیجان‌انگیز با قطار را نیز تجربه کنید. از تهران تا تبریز با قطار حدود ۱۲ ساعت راه است. با اتوبوس نیز می‌توانید ۸ ساعته به تبریز برسید. سفر با اتوبوس هزینه‌های سفرتان را به طور قابل‌توجهی کم می‌کند. اما اگر می‌خواهید راحت و سریع به تبریز برسید، سفر هوایی بهترین روش است‌. سفر به تبریز با هواپیما حدود یک ساعت زمان می‌برد.

اقامت در تبریز

اقامت در تبریز

تبریز شهری توریستی با امکانات مناسب برای پذیرایی از مسافران است. برای بازدید از جاهای دیدنی تبریز می‌توانید در هتل‌های لوکس پنج ستاره تا خانه‌های ویلایی و سوئیت‌های کوچک و ارزان اقامت کنید. برای اقامت در تبریز گزینه‌های مختلفی پیش روی شما است که انتخاب آن‌ها در هنگام رسیدن به مقصد می‌تواند بسیار زمانبر باشد، اما  بسیار خرسند هستیم که اتاقک میتواند در روند اجاره سوئیت در تبریز به کمک شما بیاید تا در زمان‌تان صرفه‌جویی کنید.

راهنمای اجاره ویلا، سوئیت و اتاق برای اقامت در شهر طالقان

برای شما پیشنهاد ویژه‌ای داریم.

برای اجاره خانه در تبریز و یا اقامتگاه، سوئیت و اتاق می‌توانید از طریق سایت اتاقک اقدام کنید و با گذراندن چند مرحله ساده اتاقک مناسب را در تاریخ مورد نظرتان، با قیمتی مناسب، رزرو کنید.

اقامت دلچسبی برای شما آرزو می‌کنیم.

سخن آخر

تبریز، تنها یک شهر در نقشه ایران نیست؛ ضربان پرشتاب فرهنگ و تاریخ در دل شمال‌غرب کشور است. در کوچه‌هایش صدای کاروان‌های کهن شنیده می‌شود و در نگاه مردمش گرمای اصالت و فروتنی موج می‌زند. از بازارهای هزاررنگ تا طعم شیرین سوغاتش، از طبیعت خنک کوه‌پایه‌ها تا خیابان‌های زنده‌ی شهری مدرن، همه‌چیز دست‌به‌دست هم داده تا تبریز نه فقط یک مقصد، که تجربه‌ای فراموش‌نشدنی باشد. اگر قصد سفر دارید، تبریز با آغوشی باز، چای داغ و داستانی که هنوز ادامه دارد، منتظر شماست.

در سفرتان به تبریز، نگران پیدا کردن اقامتگاه هم نباشید. با کمک اتاقک، می‌توانید به‌راحتی بهترین سوئیت‌ها و اقتمتگاه‌ها را در نقاط مختلف شهر تبریز و اطراف آن رزرو کنید تا سفری راحت، دلپذیر و به‌یادماندنی داشته باشید.

قبل از سفر با رزرو اقامتگاه‌های معتبر و باکیفیت، دیگر نگرانی درباره محل اقامت نخواهید داشت و می‌توانید تمام تمرکز خود را روی کشف زیبایی‌ها و فرهنگ غنی تبریز بگذارید.

سفر خوشی داشته باشید.

 

سوالات متداول درباره تبریز

بهترین زمان برای سفر به تبریز چه فصلی است؟

بهار و تابستان، به‌ویژه ماه‌های اردیبهشت تا شهریور، بهترین زمان برای سفر به تبریز هستند؛ آب‌وهوای خنک و مطبوع این شهر در این فصل‌ها بسیار دل‌چسب است.

زبان مردم تبریز چیست؟

زبان اصلی مردم تبریز ترکی آذربایجانی است، اما اغلب افراد به زبان فارسی نیز تسلط کامل دارند.

معروف‌ترین سوغاتی‌های تبریز چیست؟

حلوا گردویی، نوقا، باقلوای تبریزی، فرش دستباف، کفش دست‌دوز تبریز و صنایع‌دستی نقره‌کاری از محبوب‌ترین سوغاتی‌های این شهر هستند.

جاهای دیدنی معروف تبریز کدام‌اند؟

بازار تاریخی تبریز، مسجد کبود، ائل‌گلی، خانه مشروطه، موزه آذربایجان، مقبره‌الشعرا و پارک‌های کوهستانی مانند عینالی از جمله جاذبه‌های اصلی تبریز‌اند.

نازنین زارع

صنایع خوندم، چون قرار بود مهندس بشم. اما غرق شدن تو دنیای ادبیات باعث شد از کارخونه و خط تولید دل بِکنم و سر از نوشتن دربیارم. نوشتن از تجربیات سفر، گردش و اقامت از جذاب‌ترین کارهاییه که آدم می‌تونه انجام بده. مارگریت دوراس راست گفته که نوشتن هم‌ردیف آواز خوندنه. همونقدر موزونه و آدم رو غرق در رویای بی‌انتها می‌کنه!

نوشته های مشابه

‫۹ دیدگاه ها

  1. تبریزیها با غریبه ها خوب نیستن رانندگیشون خوب نیست آدرس اشتباه میدن با اینکه یه رگم ترکه با احترام به مردم انساندوست همه شهرهای ترک زبان به شهرهاشون سفر نخواهم کرد یا حق

  2. شهر تبریز شهر عشق بی ادعاتر ین شهر دنیا وپر رونق ترین شهر ایران از صنای دستی بگیر تا غذا واب هواش از ادم های پرمهرشو بگیر تامکان زیارتیو تجارتشو هر چی بگم کم گفتم من تقریبا همه جای ایرانو دیدم ولی تبریز یک چیز دیگه هست مرده رو زنده میکنه

  3. هیچ کجای ایران تبریز نمیشه. خیلی خوبه از مردمش بگیر تا زبان و نحوه مهمونی گرفتنشون. خیلی تجملاتی و خاصن. ما یک هفته تو تبریز مهمون بودیم. انقدر بهمون غذا دادن، مهمونی دعوتمون کردن. اونم چه غذاهایی … چقددددددددددر خوشمزه چقدر به غذاهاشون اهمیت میدن.
    این همه شهر سفر کردم ولی غذاهای آذربایجان یه چیز دیگس

  4. چقد دوست دارم تبریز خوشگل و ببینم ….تبریز افتخار ایرانه گل سر سبد شهرهای ایرانه معلومه هرکسی دوست داره این شهر کهن و پر افتخار و پر از شخصیت های تاثیر گذار علمی هنری و سیاسی رو از نزدیک ببینه …خیلی دوستون دارم هموطنهای خونگرم و فهیم تبریز

      1. هموطن عزیز شاه‌گلی ک جای خود دارد هیچ اما ولیعصر و رشدیه همشون ازتویستهای داخلی هستن هیچ کدومشون اصیل نیستن،کرفتی چی دارم میگم؟؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا