
رفسنجان یکی از شهرستانهای استان کرمان است که با شهرهایی مثل زرند، بردسیر، کرمان، شهربابک و انار و سیرجان همسایه دیواربهدیوار است. این شهر جاهای دیدنی و جاذبههای تاریخی و طبیعی زیادی دارد که شامل کوه و دره و عمارتهای بهجای مانده از دوره قاجار و قبل از آن میشود. رفسنجان، نیمهبیابانی است و آبهوای آن در بهار خوشوخرم و در تابستان گرم است؛ اما پاییز و زمستان میتوانید انتظار باران را داشته باشید. این شهر جاهای تفریحی هم دارد که شامل شهربازی و پارک آبی میشود. بعد از گشتوگذار در این جاذبهها بهتر است بنهوکشک را در رستورانی محلی بخورید و بعد در اقامتگاه خودتان کمی استراحت کنید تا طلوع فردا به بازدید جای دیگری بروید.
رفسنجان کجاست؟
رفسنجان یکی از شهرهای مهم و اقتصادی استان کرمان است که مساحتی حدود ۸ هزار کیلومتر مربع دارد. این شهر به دیار پسته شهرت دارد چون زمین و شرایط آبوهوایی آن برای کشت انواع پسته رفسنجان مناسب است.
رفسنجان از جمله مهمترین مناطق ایران است که زمینی حاصلخیز و ذخایر زیرزمینی زیادی دارد. این شهر در مسیر ارتباطی یزد – کرمان قرار گرفته و همین موقعیت باعث شده تا هر روز در مسیر آبادانی قرار بگیرد.
موقعیت جغرافیایی رفسنجان
رفسنجان در فاصله ۱۱۵ کیلومتری از شمال غربی استان کرمان و در مسیر ترانزیتی تهران – چابهار قرار دارد. در نقشه رفسنجان این شهر از شمال با زرند، از جنوب با بردسیر، از شرق با کرمان، از غرب با شهربابک، از شمال غربی با انار و از جنوب غربی با سیرجان همسایه است.

لوکیشن رفسنجان در نقشه ایران روی گوگلمپ
تاریخچه رفسنجان
رفسنجان شهری تاریخی با قدمتی چندین هزار ساله است که مثل نگینی در دل کویری بیانتها میدرخشد. این شهر در گذشتههای دور با اسم «بهرامآباد» شناخته میشد. بنای اولیه بهرامآباد بر اساس روایتهای موجود به دوره «شاپور ذوالاکتاف» و جانشین او که در آن زمان حاکم کرمان بود برمیگردد.
بعضی از جغرافیدانها در قرنهای اولیه اسلامی از بهرامآباد با اسم «اناس» یاد کردهاند. از زبان «اصطخری و مقدسی» در کتاب «سرزمینهای خلافت شرقی» آمده که «از رودان تا شهربابک ۳ روز راه بود». بنابراین باتوجهبه این فاصله، بهنظر میرسد که ۲ شهر مهم ولایت رودان که «ابان» و «اناس» بودند در واقع همان انار و رفسنجان امروزی هستند که در روزگار قدیم به فارس تعلق داشته و بعدها از توابع کرمان شدند.
در دوره صفویه، رفسنجان از بلوکهای تحت حکمرانی بهادرخان بوده که از طرف شاه طهماسب صفوی حکومت کرمان را بهدست گرفته بود. در آخرین روزهای حکومت صفویه، با هجوم افغانها به رفسنجان، رشد و ترقی شهر ناگهان متوقف شد. افغانها باعث ویرانی و خرابیهای زیادی شدند.
داستانها و افسانههای مربوط به شهر رفسنجان
یکی از داستانها و افسانههای مربوط به شهر رفسنجان که در شب یلدا تعریف میشود، افسانه مردی ثروتمند به اسم قارون است که کاروان شتر او بار هیزم زیادی داشت. این مرد ثروتمند دور شهر میچرخد و جلوی در خانه افراد نیکوکار، بستههای هیزم میگذارد. هیزمها با طلوع خورشید به طلا تبدیل شده و افراد نیکوکار نتیجه اعمال خوب و نیک خودشان را میبینند.
فرهنگ و هنر و زبان مردم رفسنجان
لباسی که مردم محلی رفسنجان میپوشند، لباس محلی کرمان است که به ۳ دسته اصلی محلی، زرتشتی و بلوچی تقسیم میشود. زنان این شهر چارقد، چادر دلاغ، شلیت، یل، ساغری، پیراهن ششترک، پیچه و گالش میپوشیدند. لباس محلی مردها هم شامل کلاههای نمدی، پیراهن، قبا، گیوه، شاپو، عمامه، پاپیچ و مچپیچ است.

یکی از روزهایی که مردم شهر رفسنجان به آن توجه ویژه دارند، شب یلدا است. در این شب، اهالی داستانها و افسانههایی درباره شب یلدا و فرهنگ رفسنجان میگویند که ریشه در گذشتههای دور دارد.
مردم شهر رفسنجان مثل دیگر بخشهای کرمان لهجه خاصی دارند که به آن لهجه کرمانی میگویند. البته گروهی از زرتشتیها هم در این شهر ساکن هستند که زبان آنها کرمانی فارسی است.
اکثر مردم رفسنجان شیعه دوازده امامی هستند اما تعداد از مردم این شهر از پیروان شیخیه (شاخهای از شیعههای دوازده امامی) هستند. اقلیتهای دینی مثل یهودیها هم در این شهر زندگی میکنند و رفسنجان ۲ کنیسه هم دارد.
آب و هوای رفسنجان
آبوهوای شهر رفسنجان، نیمهبیابانی است و تابستانهایی گرم و زمستانهایی سرد دارد. اطراف شهر منطقههای کوهستانی و سرد زیادی دارد. سامانههای بارشی که از سمت جنوب غربی و غرب ایران در فصلهای پاییز و زمستان به این شهر نفوذ میکنند باعث سردی هوا و بارش باران و برف خواهند شد. سامانه دیگر به اسم «مونسون» در بهار و تابستان باعث بارش باران خواهد شد.
برای اطلاعات دقیقتر میتوانید قبل از سفر، هواشناسی رفسنجان را بررسی کنید.
جاذبه های گردشگری رفسنجان
جاهای دیدنی رفسنجان خیلی زیاد هستند و باید چند روزی را برای بازدید از آنها در نظر بگیرید.
تنگه راگه
تنگه راگه یکی از جاهای دیدنی رفسنجان است که حدود ۲۰ کیلومتر طول و ۸۰ متر عمق دارد. روی دیوارههای این تنگه، ساختارهای زیبایی از سنگ شکل گرفته که شکلگیری آنها بهخاطر برخورد بیامان باد و باران است. از میان تنگه راگه، رودخانه گیدوری عبور میکند و اینجا را به محیطی امن برای بسیاری از حیوانات تبدیل کرده است.
تنگه راگه بعد از ژئوپارک جهانی قشم و ارس، سومین ژئوپارک مهم ایران است که علاوهبر پیچیدگیها و برشهای صخرهها در جاهای مختلف، آسمانی پُر از ستاره در دل شب دارد. بنابراین در این تنگه علاوهبر رصد آسمان میتوانید برای عکاسی و درهنوردی هم اقدام کنید.

آدرس تنگه راگه
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، منطقه حفاظتشده بدوئیه
لوکیشن تنگه راگه روی گوگلمپ
غار میرزا
غار میرزا یکی از جاذبه های طبیعی رفسنجان است که در روستای دهرنج قرار دارد. در دهانه غار، دهلیزی باریک وجود دارد که بعد از عبور از مسیری کوتاه، عرض آن زیاد شده و به دوراهی میرسد. یکی از این دوراهیها، سوراخی کوچک دارد که مسیر اصلی غار است. در ادامه همین مسیر به چاهی با عمق ۵۰ متر میرسید. در میانه غار هم میتوانید قندیلهای سنگی رنگارنگ را ببینید که میلیونها سال قبل شکل گرفتهاند.

آدرس غار میرزا
استان کرمان، ۳۰ کیلومتری شمال شرقی رفسنجان، روستای دهرنج
لوکیشن غار میرزا روی گوگلمپ
موزه ریاست جمهوری
موزه ریاست جمهوری رفسنجان در ۳ طبقه اصلی و ۲ نیمطبقه ساخته شده و زیربنای آن ۵۰۰۰ مترمربع است. ساختمان را از ترکیب کُرهای توخالی و بزرگ از جنس بتن ساختهاند که قطر آن ۳۰ متر است و یک مکعب خارجی دارد. این مکعب همان نمای بیرونی ساختمان است. بنای موزه در واقع یادمان آیتالله رفسنجانی است که هدف از ساخت آن نگهداری مجموعهای از هدایای رسمی و غیررسمی دوران ریاستجمهوری بوده است.

آدرس موزه ریاست جمهوری
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، خیابان زیتون
لوکیشن موزه ریاست جمهوری روی گوگلمپ
بازار رفسنجان
بازار تاریخی رفسنجان یکی از جاذبه های تاریخی و مکان های دیدنی رفسنجان است که از سالهای خیلی دور مرکز مهم اقتصادی شهر بود. این بازار نمونهای از معماری دورههای مختلف است و بهعنوان یکی از آثار تاریخی مهم شهر شناخته میشود. از جمله بخشهای مختلف بازار میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قیصریه؛
- بارانداز؛
- آبانبار؛
- سقاخانه؛
- حمام؛
- کاروانسرا؛
- مسجد؛
- گنبد سلجوقی.
بعضی از مورخها میگویند بازار جزو اولین سازههای رفسنجان بوده و به دستور «بهرام شاه سلجوقی» در اواسط قرن ۶ قمری آن را ساختهاند.

آدرس بازار رفسنجان
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، محله علیآباد، بین خیابان انقلاب و خیابان بهشتی، کوچه مسجد امام
لوکیشن بازار رفسنجان روی گوگلمپ
چاه دریا
چاه دریا و دریاچه زیرزمینی آن، پدیدهای طبیعی است که میلیونها لیتر آب را در میان کویری خشک در دل خود جای داده است. این چاه یکی از شگفتیها و آثار طبیعی مهم در کویر است که دهانه آن و تاریکی دالانش باعث وحشت بازدیدکنندهها خواهد شد.
دهانه چاه بیضی شکل است و قطر بخش کوچک آن ۲۰ متر و قطر بخش بزرگ آن ۳۰ متر است. در ادامه و در عمق ۹۳ متری، قطر دیواره دایرهای چاه به ۶۰ متر هم میرسد.
آدرس چاه دریا
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، ۱۵ کیلومتری غرب داوران
لوکیشن چاه دریا روی گوگلمپ
خانه حاج آقا علی
یکی از جاذبه های تاریخی رفسنجان، خانه حاج آقا علی است. قدمت این خانه به حدود ۱۳۰ سال قبل برمیگردد و زیربنایی حدود ۷۰۰۰ مترمربع دارد. معماری خانه به سبک ایرانی است و مهمترین خانه خشتی رفسنجان است.
خانه خشتی رفسنجان توسط حاج آقا علی معروف به «زعیمالله رفسنجانی» یکی از بزرگترین تاجرهای ایران در سال ۱۱۳۶ خورشیدی ساخته شد. خانه حاج آقا علی، حوضخانه، شاهنشین، پاییزی و زمستانی، ۸۶ اتاق و هفتدری، پنجدری، سهدری و پستو و ۴ حیاط و ۳ هشتی دارد.

آدرس خانه حاج آقا علی
استان کرمان، ۶ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رفسنجان، روستای قاسمآباد
لوکیشن خانه حاج آقا علی روی گوگلمپ
درخت بنه کهنسال اودرج
درخت بنه کهنسال اودرج که به آن درخت پسته کهنسال اودرج هم میگویند در دهکدهای به همین اسم و در فاصله ۳۵ کیلومتری از شهر رفسنجان قرار دارد. میوه این درخت «بنه» یا «پسته کوهی» است و برای همین هم اسمش را درخت بنه گذاشتهاند. از پسته کوهی برای درست کردن خوراکیهای محلی و محبوب رفسنجان مثل «کشکبنه» استفاده میشود. قدمت این درخت به بیشتر از ۱۵۰۰ سال پیش برمیگردد و ارتفاع آن حدود ۱۵ متر است و قطرش به ۳.۵ متر میرسد.

آدرس درخت بنه کهنسال اودرج
استان کرمان، ۳۵ کیلومتری شهرستان رفسنجان، دهکده اودرج
لوکیشن درخت بنه کهنسال اودرج روی گوگلمپ
بادگیر معین
بادگیرهای یکی از نمادهای اصلی معماری ایرانی در مناطق کویری هستند. این بادگیرها را بر اساس ارتفاع و جهت باد طراحی میکنند. رفسنجان هم که شهری نیمهکویری است بنابراین تابستانهای گرم و زمستانهایی سرد دارد. از زمانهای قدیم این بادگیرها نقش کولرهای امروزی را برای هوای گرم تابستان بازی میکردند.
بادگیر معین باد را اسیر کرده و آن را به درون ساختمان میکشد. معماری بادگیر به سبک ایرانی است و ارتفاع آن مطابق با شرایط اقلیمی رفسنجان، ۱۶ متر است. برای ساخت آن نیز از خشت خام، آجر، کاهگل و چوب استفاده کردهاند.

آدرس بادگیر معین
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، شرق خیابان بنفشه، بین خیابان شریعتی و خیابان عدالت، پردیس معین
لوکیشن بادگیر معین روی گوگلمپ
حصار قدیم رفسنجان
حصار قدیم رفسنجان حدود ۲۰۰ سال پیش و به دستور حاکم وقت کرمان یعنی «امیر مفخم بختیاری» دورتادور رفسنجان کشیده شد. این حصار چند برج و بارو دارد و دروازههای آن به شرح زیر هستند.
- دروازه علیآباد یا دروازه ضلع جنوبی؛
- دروازه مزار یا دروازه ضلع شمالی؛
- دروازه کمالآباد یا دروازه ضلع شرقی؛
- دروازه قطبآباد یا دروازه غربی.
البته به غیر از دروازه قطبآباد اثری از دروازههای ضلعهای دیگر باقی نمانده است. طول حصار رفسنجان حدود ۵۴۰۰ متر، عرض پایین دیوار حدود ۳ متر و ارتفاع آن هم ۶ متر است. برای ساخت حصار از خشت خام، کاهگل و لایههایی از گُل دونم و لگدخورده استفاده کردهاند.

آدرس حصار قدیم رفسنجان
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، خیابان بنفشه
لوکیشن حصار قدیم رفسنجان روی گوگلمپ
جمعه بازار رفسنجان
یکی از بازارهای محلی رفسنجان، جمعهبازار است که همه جمعهها در پارکینگ طبقاتی خیابان شهید چمران از ساعت ۹ صبح تا ۹ شب برگزار میشود. در این بازار میتوانید انواع پسته رفسنجان، لباسهای محلی، صنایع دستی و خوراکیهای سنتی این شهر را بخرید.
آدرس جمعه بازار رفسنجان
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، خیابان شهید چمران، پارکینگ طبقاتی
لوکیشن جمعه بازار رفسنجان روی گوگلمپ
لوکیشن جمعهبازار رفسنجان روی گوگلمپ ثبت نشده است. اگر برای بازدید از این بازار و خرید رفتید، حتما لوکیشن آن را ثبت کنید.
موزه مردمشناسی رفسنجان
یکی از مهمترین جاذبه های فرهنگی شهرستان رفسنجان، موزه مردمشناسی است که در حمامی قدیمی راهاندازی شده است. سید مهدی قریشی یکی از خیرین و تاجران رفسنجان بود که بنای حمام را ساخت. قدمت ساختمان به دوره قاجار برمیگردد و در آن انواع مجسمه با لباسهای محلی، دستگاه ریسندگی، وسایل عتیقه، نسخ کاغذی قدیمی، ظروف سفالی، ابزار بافندگی، دیگ سنگی و زیورآلات و چند عکس از حاکمان و بزرگان شهر از دوره قاجار تا پهلوی به نمایش درآمده است.

آدرس موزه مردمشناسی رفسنجان
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، خیابان شهید بهشتی، میدان موزه، جنب بانک تعاون
لوکیشن موزه مردمشناسی رفسنجان روی گوگلمپ
کاروانسرای کبوترخان
کاروانسرای کبوترخان یکی دیگر از آثار و جاذبه های تاریخی و جاهای دیدنی رفسنجان است. بعضی از مورخها میگویند که قدمت بنای این کاروانسرا به دوره صفویه برمیگردد. یکی از زیباییهای بنا، آجرهایی با نقشهای برجسته و زیبا است که در گوشهوکنار دیده میشود. کاروانسرای کبوترخان را فردی بهاسم «گنجعلیخان» ساخت که در مسیر یزد به کرمان کاروانسرای معروف شاه عباسی را هم ساخته است.

آدرس کاروانسرای کبوترخان
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، کیلومتر ۳۵ از جاده اصلی رفسنجان به کرمان، روستای کبوترخان
لوکیشن کاروانسرای کبوترخان روی گوگلمپ
عمارت باقری
قدمت عمارت باقری به اواخر دوره قاجار برمیگردد. این عمارت از جمله خانههای قدیمی و مهم در رفسنجان است. عمارت باقری در زمینی به مساحت ۲۰ هزار مترمربع ساخته شده و زیربنایی حدود ۲۶۰۰ مترمربع دارد. بنا ۲ طبقه و بهصورت ویلایی است و ۳ ایوان دارد. چیزی که در نگاه اول شما را مجذوب میکند، آجرنماهای هنرمندانه و دیوارها و سقفهایی است که پُر از نقشونگارهای قدیمی هستند.

آدرس عمارت باقری
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، خیابان امام خمینی، روبهروی شیرینیفروشی حاج خلیفه
لوکیشن عمارت باقری روی گوگلمپ
یخدان عباسآباد حاجی
یخدان عباسآباد حاجی در دوره قاجار ساخته شده و یکی از بناهای مهم برای مردم شهر در دوران قدیم بوده است. یخدان، دیوارهای بلندی دارد که ارتفاع آن به ۱۲ متر میرسد. چاله یخ آن هم حدود ۱۰ تا ۱۵ متر است. پلان اصلی یخدان به شکل دایره ساخته شده و برای ساخت آن از خشت خام و گِل استفاده کردهاند. بههمیندلیل یخدان از زمستان تا آخرهای تابستان یخ را با کمترین میزان آب شدن نگه میدارد.

آدرس یخدان عباسآباد حاجی
استان کرمان، ۴ کیلومتری شرق شهرستان رفسنجان
لوکیشن یخدان عباسآباد حاجی روی گوگلمپ
کاروانسرای قطب آباد
کاروانسرای قطب آباد که به آن کاروانسرای شاهعباسی یا کاروانسرای وهابزاده هم میگویند در محلهای به اسم قطبآباد ساخته شده است. باستانشناسها و مورخها میگویند که بنای این کاروانسرا حدود ۴۰۰ قدمت دارد. چون ساختمان در گذشتهای دور در تملک فردی بهاسم وهابزاده بوده برای همین با این اسم هم شناخته میشود.
کاروانسرای قطبآباد حدود ۳۰۰۰ مترمربع مساحت داشته و در اواخر دوره صفویه ساخته شده و ۱ حیاط مرکزی، ۴ ایوان و ۱۲ اتاق دارد.

آدرس کاروانسرای قطب آباد
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، محله قطبآباد، شمال خیابان معلم
لوکیشن کاروانسرای قطب آباد روی گوگلمپ
آبانبار مرادی
آبانبار مرادی که در خیابان بهشتی قرار دارد، یادگاری از دوره قاجار است. قدمت بنا به ۱۲۰ سال پیش برمیگردد و به دستور «بیبی سلطان مرادی» ساخته شده است. از جمله مهمترین بخشهای آبانبار مرادی میتوان به سردر، پاشیر، راهپله و تهویه اشاره کرد. برای رسیدن به آب باید ۵۲ پله را پایین بروید. چون بنا فقط یک نورگیر سقفی دارد، بنابراین وقتی کمکم از پلهها پایین میروید تا به آب برسید، فضای آبانبار تاریک و تاریکتر میشود.

آدرس آبانبار مرادی
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، خیابان بهشتی، جنب موزه مردم
لوکیشن آبانبار مرادی روی گوگلمپ
برج خلیلآباد
برج خلیل آباد در محله خلیل آباد رفسنجان قرار گرفته و قدمت آن به دوره قاجار برمیگردد. برای ساخت بنای برج از گِل و خشت خام استفاده کردهاند. مورخها میگویند که در گذشته از این برج برای دیدبانی و نگهبانی استفاده میکردند.

آدرس برج خلیلآباد
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، محله خلیلآباد، خیابان ۱۵ خرداد، کوچه برج
لوکیشن برج خلیلآباد روی گوگلمپ
کوه پورکان
کوه پورکان از قلههایی مثل ایراز، بوران کلاته، نجیب، تنه کوه، محمدآباد و قلههای دیگری تشکیل شده که ارتفاع بیشتر آنها حدود ۲۵۰۰ متر است. بلندترین قله از این مجموعه کوهها، «یاپاری کوه» است که ارتفاع آن به ۳۴۴۳ متر میرسد و در ۳۲ کیلومتری شرقی شهربابک قرار دارد.
آدرس کوه پورکان
استان کرمان، غرب شهرستان رفسنجان، شمال شرقی شهربابک
لوکیشن کوه پورکان روی گوگلمپ
لوکیشن کوه پورکان روی گوگلمپ ثبت نشده است. اگر برای کوهنوردی به این کوه رفتید حتما لوکیشن آن را ثبت کنید.
سرگرمیها و تفریحات در رفسنجان
یکی از مراکز تفریحی و سرگرمی رفسنجان، مجتمع تفریحی تجاری ستاره است که در ادامه معرفی میشود. اما تمام جاهای دیدنی رفسنجان که معرفی کردیم هم میتوانند جایی برای تفریح باشند. اگر بعد از این تفریحات گرسنه و خسته شدید میتوانید در بهترینهای رستوران رفسنجان غذای محلی بخورید و خستگی در کنید.
مجتمع تفریحی تجاری ستاره رفسنجان
مجتمع تجاری و تفریحی ستاره یکی از بزرگترین مراکز خرید رفسنجان است که در آن کالاهای مختلفی عرضه میشود. این مجتمع در ۷ طبقه ساخته شده و ۲ طبقه پارکینگ با ظرفیت ۱۶۰ ماشین دارد. ۲ طبقه از مجتمع تجاری است که ۱۴۴ واحد دارد و ۲ طبقه آن هم اداری است که ۴۴ واحد دارد. در یکی از طبقات هم مرکز تفریحی، کافیشاپ و چند رستوران راهاندازی کردهاند.

آدرس مجتمع تفریحی تجاری ستاره
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، میدان شهدا
لوکیشن مجتمع تفریحی تجاری ستاره
مجتمع تجاری پیامبر اعظم
مجتمع تجاری پیامبر اعظم از بزرگترین مراکز خرید شهر است که در ۵ طبقه ساخته شده و شامل بخشهای تجاری، اداری، تالار شهربازی رفسنجان و هایپرمارکت میشود.
آدرس مجتمع تجاری پیامبر اعظم
استان کرمان، شهرستان رفسنجان
لوکیشن مجتمع تجاری پیامبر اعظم روی گوگلمپ
لوکیشن مرکز خرید پیامبر اعظم روی گوگلمپ ثبت نشده است. اگر برای خرید به این مجتمع رفتید حتما لوکیشن آن را ثبت کنید.
پارک آبی نشاط رفسنجان
پارک آبی نشاط یکی از جاهای تفریحی رفسنجان است که در خیابان نشاط قرار دارد. از جمله امکانات ویژه این پارک آبی میتوان به استخر، سونا خشک، سونا بخار، سرسره آبی، حمام سنتی، ماساژ، حوضچه آب سرد و بوفه اشاره کرد. قیمت بلیط پارک آبی رفسنجان در فصلهای مختلف سال متفاوت است.
آدرس پارک آبی نشاط رفسنجان
استان کرمان، شهرستان رفسنجان، خیابان مصطفی خمینی، خیابان نشاط
لوکیشن پارک آبی نشاط رفسنجان روی گوگلمپ
صنایع دستی محلی رفسنجان
رفسنجان صنایع دستی جذاب و محبوبی دارد که در ادامه معرفی میشوند.
پتهدوزی
پتهدوزی یکی از هنرهای اصیل و قدیمی ایران است که در رفسنجان هم بافته میشود. این هنر با اسمهای دیگری مثل «سلسلهدوزی» و «فطهدوزی» هم شناخته میشود. پتهدوزی شامل دوختن گُل، بوته و دیگر عناصر طبیعت روی شالهای کرکی، پشمی و ضخیم است. از پتهدوزیها میتوانید برای پرده، رومیزی، جلد قران، سجاده و موارد مشابه استفاده کنید.

ظرفهای مسی
ظرفهای مسی یکی از مهمترین صنایع دستی رفسنجان است که در شکلهای مختلف و برای مصارف متفاوت تولید میشود. از جمله کاربردهای این ظرفها میتوان به ظرفهای پختوپز و ظرفهای تزیینی اشاره کرد.
قالیبافی
هنر قالیبافی در شهر رفسنجان محبوبیت زیادی دارد. قالیهایی که در این شهر بافته میشوند دارای نقشههای معروف زیر هستند.
- نقش لیلی و مجنون؛
- درختی؛
- شاهعباسی؛
- شکارگری؛
- جنگل؛
- لچک ترنجی؛
- شکارگاه.
غذاهای محلی مردم رفسنجان
رفسنجان غذاهای محلی زیادی دارد که بخش زیادی از آنها با پسته آماده میشوند.
کشک و پسته یا کشک مغز
کشک و پسته یکی از پرطرفدارترین غذاهای رفسنجان است. کشک مغز از آسیاب کردن مغز پسته با پیاز و تفت دادن آن با روغن کرمانشاهی یا روغن گوسفندی و کمی زردچوبه آماده میشود. در ادامه هم به آن کشک اضافه میکنند.
بزقرمه
یکی از غذاهای محلی مردم رفسنجان که با گوشت و کشک درست میشود، بزقرمه است. برای آماده کردن این غذا از گوشت گوسفندی، سیر، کشک محلی، نخود و پیاز استفاده میکنند.
خورش فسنجان با پسته
یکی از غذاهای محلی محبوب میان مردم رفسنجان و گردشگرها، خورش فسنجان است. اما این فسنجان کمی با آنچه که در شهرهای دیگر سرو میشود متفاوت است. در این خورش به جای گردو از پسته استفاده میکنند.
چنگمال
چنگمال معجونی خوشمزه است که آن را با روغن حیوانی تازه، پسته خرد شده، نان گرم و خرما آماده میکنند. این میانوعده خیلی خوشمزه و مقوی است.

امکانات رفاهی و اقامتی رفسنجان
برای بازدید از تمامی جاذبه های گردشگری و طبیعت رفسنجان شاید بهتر باشد چند روزی را در این شهر اقامت داشته باشید. بنابراین بهترین کار، رزرو اقامتگاه بومگردی در رفسنجان یا رزرو هتل است.
سوئیت و خانه ویلایی در رفسنجان
- اقامتگاه بومگردی اصغر بیگ؛
- اقامتگاه بومگردی ماهان؛
- اقامتگاه بومگردی خانه خشتی رفسنجان؛
- اقامتگاه بومگردی چشمه عروس؛
- اقامتگاه بومگردی میربهرام؛
- اقامتگاه بومگردی سمیر آمیز؛
- اقامتگاه بومگردی گدین؛
- اقامتگاه بومگردی خانه خشتی؛
- ویلای بُنتال کهنوج؛
- اقامتگاه بومگردی عمارت دلگشا.
هتل در رفسنجان
- هتل الماس؛
- هتل جهانگردی؛
- هتل هیلان.
بهترین زمان سفر به رفسنجان
رفسنجان یکی از شهرهای نیمهکویری استان کرمان با منطقهای کوهستانی است. کمترین دمای این شهر در طول سال به ۱۷ درجه زیر صفر رسیده و بیشترین دما در تابستان بالای ۴۳ درجه سانتیگراد است. بنابراین اگر نمیتوانید گرمای شدید و سرمای شدید را تحمل کنید، بهترین زمان سفر به رفسنجان، فصل بهار و پاییز است. یعنی درست زمانی که در بهار هوا هنوز خنکی زمستان پارسال را با خود همراه دارد و در پاییز که باران میبارد اما هنوز هوا آنقدرها هم سرد نشده که نتوانید از اقامتگاه خودتان بیرون بیایید. از طرفی، پاییز رفسنجان خیلی زیباست چون همه طبیعت این شهر نارنجی و قرمز میشود.
مسیرهای دسترسی به رفسنجان
برای سفر به رفسنجان چند راه دارید که شامل سفر هوایی، خریدن بلیط تهران به رفسنجان و خرید بلیط اتوبوس کرمان رفسنجان و شهرهای دیگر است.
- در مسیر جادهای اگر از تهران شروع کرده باشید باید از قم، کاشان، اردستان، نائین و میبد عبور کنید تا به رفسنجان برسید.
- اگر با قطار به رفسنجان میروید باید در ۴۰ کیلومتری این شهر در ایستگاه احمدآباد پیاده شده و باقی راه را با ماشین بروید.
- اگر با اتوبوس به رفسنجان میروید باید ابتدای بلوار رفسنجان – کرمان در پایانه مسافربری پیاده شوید.
- با هواپیما هم میتوانید از اکثر شهرها به فرودگاه رفسنجان بروید.
فاصله شهرهای مهم تا رفسنجان
- فاصله تهران تا رفسنجان ۸۷۱ کیلومتر است و حدود ۱۰ ساعت در راه هستید.
- فاصله مشهد تا رفسنجان ۹۵۳ کیلومتر است و حدود ۱۲ ساعت و ۲۰ دقیقه در راه هستید.
- فاصله شیراز تا رفسنجان ۵۲۵ کیلومتر است و حدود ۶ ساعت و ۴۹ دقیقه در راه هستید.
- فاصله یزد تا رفسنجان ۲۷۶ کیلومتر است و حدود ۴ ساعت و ۱۶ دقیقه در راه هستید.
- فاصله کرمان تا رفسنجان ۱۱۲ کیلومتر است و حدود ۱ ساعت و ۳۸ دقیقه در راه هستید.
رفسنجان، نیمهبیابانی اما سبز از درخت پسته
رفسنجان شاید نیمهبیابانی باشد، اما خاکش آنقدری برکت دارد که درختهای پسته سرسبز از انواع مختلف در آن رشد کرده و هر ساله بار میدهند. در این مقاله با تمامی جاهای دیدنی، جاذبه های تاریخی و طبیعی و امکانات تفریحی و اقامتی رفسنجان آشنا شدهاید و حالا میدانید برای رفتن به این شهر از استانهای مختلف چقدر در راه هستید. باتوجهبه اینکه تعداد جاذبههای گردشگری رفسنجان زیاد است، بهترین کار رزرو اقامتگاهی مناسب از اتاقک است تا جایی مطمئن برای استراحت و آرامش داشته باشید.
سوالات متداول
- شهرستان رفسنجان برای کجاست؟ شهر رفسنجان در استان کرمان قرار دارد.
- بام رفسنجان کجاست؟ رفسنجان منطقهای بلند ندارد که بام این شهر باشد.
- بهترین خیابان رفسنجان کجاست؟ خیابان مدرس، خیابان شریعتی، بلوار کشاورز، خیابان علامه امینی و خیابان ۱۵ خرداد از جمله بهترین خیابان رفسنجان هستند.
- مهمترین صنایع دستی رفسنجان چیست؟ پته دوزی، گلیم و قالی از جمله مهمترین صنایع دستی رفسنجان هستند.