شهرهاتجربه سفر

کتالم کجاست؟ | نگینی میان گیلان و مازندران

یکی از زیباترین شهرهای رامسر کتالم است که برای رفتن به آن‌جا باید اول ‌از همه به مازندران رفته و بین تمام شهرهای این استان ابتدا کتالم را انتخاب کنید. این شهر در بخش مرکزی شهرستان رامسر قرار گرفته که در ادامه بیشتر آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

کتالم کجاست؟

کتالم کجاست- مجله گردشگری اتاقک
کتالم یکی از شهرهای زیبای استان مازندران است – عکاس: Mohammad Eskandarnia

یکی از بکرترین و زیباترین جاهای دیدنی شمال، کتالم و سادات شهر است. کتالم در فاصله 5 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رامسر واقع شده است. این شهر در حدفاصل تنکابن و شهر زیبای رامسر در غرب استان مازندران قرار دارد. نام قدیمی کتالم، کت لم بوده، کت به معنی تکیه گاه و لم به معنای زمینی است که آب راکد زیادی دارد. نام سادات شهر هم در گذشته سادات محله بوده‌است که در دهه ۸۰ توسط شهردار وقت (رضا شعبانی) به سادات شهر تغییر یافت.

این اسم هم از آن‌جا نشات‌ گرفته که درگذشته تعداد زیادی از سادات در آن‌جا زندگی می‌کرده‌اند. کتالم و سادات شهر توریستی بوده و جاذبه‌های دیدنی وصف‌ناپذیری دارد. به دلیل قرارگیری این شهر در دامنه‌های سرسبز جنگل و دریای خزر از منظره‌های بی‌بدیلی تشکیل شده که مانند نگینی در مازندران می‌درخشد.

کتالم از قسمت شمالی به دریا بسیار نزدیک بوده و از جنوب هم به ارتفاعات و چشم‌اندازهای طبیعی منتهی می‌شود. ساحل دریایی این شهر نیز منحصربه فرد است انگار یکی از کشورهای اروپایی در این شهر قرار دارد. طبیعت و جذابیت‌های این قسمت آن را به رؤیایی‌ترین ساحل رامسر تبدیل کرده و می‌توانید چشم‌اندازی وسیع از دریا را مشاهده کنید.

تپه‌های سرسبز و بلند که با درختان شمشاد، بلوط و ازگیل پوشیده شده همگی در کنار هم زیبایی‌های کتالم را چندین برابر کرده‌اند. با سفر به کتالم و سادات شهر یک تجربه بی‌نظیر و سرشار از حس خوب را پیش رویتان خواهید داشت.

اجاره ویلا شمال
  • 50 هزار تومان تخفیف
  • مخصوص کاربران بلاگ
  • کد : OTGBLG50

همین الان رزرو کن!

 

تاریخچه شهر کتالم

تاریخچه شهر کتالم
نمایی زیبا از شهر کتالم

در شهر کتالم قبل از سال 1320 هیچ‌گونه آبادانی وجود نداشت. زمانی که صنعت چای‌کاری رونق پیدا کرد، این منطقه زیر کشت چای رفت و به‌صورت یک شهر نوبنیاد درآمد. در قسمت شرقی این شهر قلعه مارکوه واقع شده که تاریخ بنای آن معلوم نیست. در کتاب ” جامع‌التواریخ”  خواجه رشیدالدین فضا الله از آن سخن به میان آورده است.

از محلات معروف شهر کتالم می‌توان خانه سر، دشت جلم، بریشی، طالش محله، پیاز کش، کردمحله شرقی، کوزه‌گر محله، کردمحله غربی، مشاکلایه، نیاسته و … را نام برد. مشاکلایه و کردمحله از قدمت بیشتری نسبت به سایر محلات برخوردار هستند.

فرهنگ و آداب‌ و رسوم شهر کتالم

مردم شهر کتالم به‌خاطر موقعیت جغرافیایی و قرارگرفتن این شهر بین گیلان و مازندران دارای لهجه گیلکی هستند. این لهجه خاص شرق گیلان و غرب مازندران بوده و با گویش مردم رامسر متفاوت است. مذهب مردم این شهر پیرو شیعه اثنی‌عشری است و تعداد انگشت شماری مذاهب دیگر در آن‌جا ساکن هستند.

همان‌طور که گفتیم کتالم تا قبل از سال 1320 شهری پراکنده و غیرمتمرکز بود. در سال 1342 با احداث کارخانه چای در آن‌جا به‌تدریج تبدیل به محلی برای سکونت شد. این شهر با شتابی روزافزون روب ه آبادی و عمران پا نهاد و در کمترین زمان به شهری آباد تبدیل شد. سادات شهر مانند دیگر مناطق مرطوب و معتدل بوده و با وجود آبگرم‌های متعددی که دارد برای درمان بیماری‌های پوستی، عصبی و رفع خستگی از آن استفاده می‌کنند. این چشمه‌های آبگرم باعث شده که گردشگران زیادی به این شهر سفر کنند.

یکی از آداب‌ورسوم و آیین‌های بسیار قدیمی که در شهر کتالم به‌جای‌مانده، جشن تیرماه سیزده است. این جشن برای بزرگداشت پیروزی مردم ایران در برابر ضحاک و پرتاب شدن تیر از کمان آرش کمانگیر بوده که مرز ایران را مشخص کرد. در این جشن مراسم‌های مختلفی مثل خواندن اشعار محلی، لال شو، پوشیدن لباس‌های نو و … را برگزار می‌کنند.

اقتصاد شهر کتالم

بعد از اینکه با شهر کتالم و موقعیت جغرافیایی آن آشنا شدیم باید مردم این شهر و نوع زیست آن‌ها را نیز مورد بررسی قرار دهیم. به دلیل موقعیت مکانی کتالم هم مردم به باغداری و دامپروری مشغول هستند.

بیشتر مردم در این منطقه محصولاتی مانند برنج، چای، مرکبات، پرورش گل‌وگیاه، پرورش شیلات و آبزیان را دارند. اما چیزی که باعث شد شهر کتالم رونق پیدا کند صنعت گردشگری در آن بود که در بهبود وضعیت اقتصادی مردم کمک شایانی کرده است. همین موضوع هم سرمایه‌داران زیادی را روانه کتالم کرده تا ساخت ویلا و خرید آن را در آن‌جا افزایش دهند.

بهترین زمان سفر به کتالم

خانه های ویلایی در کنار دشت سرسبز در کتالم
بهترین زمان سفر به این دیار اردیبهشت ماه و فصل پاییز است.

شهر کتالم رامسر مانند دیگر شهرهای شمال تابستانی مرطوب و گرم با هوای شرجی آزاردهنده دارد. زمستان‌های این شهر نیز سرد است؛ بنابراین بهترین زمان برای سفر به این شهر فصل بهار بخصوص ماه اردیبهشت و پاییز است؛ البته ییلاق کتالم در تابستان هم هوای دلچسبی خواهد داشت. اگر دوست دارید هوای بارانی و مه‌آلود را تجربه کنید اوایل پاییز یعنی مهرماه بهترین زمان برای دیدن این زیبایی‌ها خواهد بود.

اجاره کلبه جنگلی
  • 50 هزار تومان تخفیف
  • مخصوص کاربران بلاگ
  • کد : OTGBLG50

همین الان رزرو کن!

 

جاهای دیدنی کتالم

کتالم با جاهای دیدنی زیادی که دارد بهترین مکان برای گردشگری خواهد بود. این شهر به دلیل قدمت تاریخی و زیبایی‌های خاص خود دارای مکان‌های دیدنی بوده که در ادامه به هرکدام از آن‌ها به طور مختصر اشاره خواهیم کرد. این شما و این جاهای دیدنی کتالم:

چشمه‌های آبگرم کتالم

چشمه‌ی آبگرم کتالم
چشمه آبگرم کتالم؛ دارای خواص درمانی

کتالم و سادات شهر با ذخیره‌های آب زیرزمینی زیادی که دارند و همچنین چشمه‌های آبگرم با خواص درمانی بالا، توجه بسیاری از گردشگران را به‌سوی خود جلب کرده‌اند.

قلعه مارکوه

قلعه مارکوه کتالم
مسیر رسیدن به قلعه مارکوه بسیار دیدنی و چشم‌نواز است.

قلعه مارکوه روی کوهی قرار گرفته که می‌گویند مارهای زیادی در آن‌جا وجود دارند به همین خاطر به این نام خوانده می‌شود. برخی دیگر هم بر این اعتقاد هستند که این نام به قوم ماد برمی‌گردد که در این منطقه ساکن بوده‌اند. برای رسیدن به این قلعه باید مسیری را در کوه و جنگل پیاده طی کنید. با طی‌کردن این مسیر به جایی خواهید رسید که باید حدود 300 پله داشته و این پله‌ها شما را به قلعه می‌رساند.

ارتفاعات ییلاق کتالم

ارتفاعات ییلاق کتالم
ییلاق کتالم دارای آب‌وهوای بسیار خنک و دلپذیر است.

در ارتفاعات ییلاق کتالم می‌توان یک‌هوای پاک را در دل طبیعت بی‌نظیر تجربه کرد. مناظر زیبا و تکرارنشدنی این منطقه بهترین مکان برای کمپ و اقامت گروهی و طبیعت‌گردی خواهد بود.

بقعه آقا بسمل کتالم

بقعه آقا بسمل کتالم و سادات شهر
نمایی از بقعه آقا بسمل

بقعه آقا بسمل که در سادات شهر بوده در ایام مراسم‌های مذهبی گردشگران زیادی به آن‌جا می‌روند و در آیین‌های مذهبی شرکت می‌کنند.

بازار روز کتالم

بازار روز کتالم
در بازار روز می‌توانید انواع محصولات خوشمزه و تازه را پیدا کنید.

بازارهای روز در شهرهای شمالی همیشه جذاب بوده و انواع محصولات محلی را می‌توان در آنجا دید. در کتالم و سادات شهر روزهای دوشنبه و چهارشنبه می‌توانید این بازارها را مشاهده کنید. انواع خوراکی، محصولات باغی، صنایع‌دستی، ترشی و … در آن‌جا به فروش می‌رسند.

سوغات و صنایع‌دستی شهر کتالم

سوغات و صنایع دستی کتالم
بازارهای هفتگی بهترین مکان برای خرید سوغاتی و صنایع دستی هستند.

همان‌طور که در بالا هم اشاره کردیم بازارهای شهر کتالم در روزهای دوشنبه و چهارشنبه رنگ و بوی متفاوتی به خود می‌گیرند. در این بازارها می‌توانید علاوه بر خرید محصولات محلی شور و هیجان را در میان مردم هم ببینید. اگر قصد خرید سوغاتی دارید این بازارهای هفتگی بهترین جا برای خرید سوغات خواهند بود. بیشتر گردشگران برای دیدن صنایع‌دستی و خرید سوغات کتالم به این بازار می‌روند.

رستوران های کتالم

رستوران‌ های کتالم- مجله اتاقک
در کتالم رستوران‌های متنوعی را پیدا خواهید کرد که با غذاهایشان شما را مجذوب خود می‌کنند.
کتالم، در کنار طبیعت بکر و چشم‌اندازهای خیره‌کننده‌اش، رستوران‌های متنوعی نیز دارد که با ارائه غذاهای دریایی تازه و لذیذ، تجربه‌ای فراموش‌نشدنی از صرف غذا در کنار دریا را به ارمغان می‌آورند. تصور کنید، نسیم ملایم دریای خزر که با عطر غذاهای محلی مخلوط شده و صدای امواج که همچون موسیقی آرامش‌بخش در گوش‌ها زمزمه می‌کند. این رستوران‌ها، با منوهای متنوع و فضای دلنشین، منتظر پذیرایی از شما هستند تا لحظاتی خوش را در کنار عزیزانتان سپری کنید. برخی از رستوران‌های کتالم عبارتند از:

رستوران سخت سر

رستوران سخت سر یکی از معروف‌ترین رستوران‌های کتالم است که در جاده ساحلی واقع شده است. این رستوران دارای فضایی بزرگ با دکوراسیونی مدرن و سه سالن مجزا است و هر شب موسیقی زنده در آن اجرا می‌شود. منوی غذایی این  رستوران نیز بسیار متنوع است و در آن انواع غذاهای محلی، ایرانی به همراه نوشیدنی‌های متنوع و چاشنی‌های خوشمزه به چشم می‌خورد.

آدرس: ایران، مازندران، رامسر، کتالم، جاده ساحلی

شماره تماس: 0911510505

رستوران دایی آرش

رستوران دایی آرش نیز مثل دیگر رستوران‌های این شهر، دکوراسیونی ساده و خودمانی دارد که لذت صرف غذا را در محیطی گرم و دل‌چسب برای شما فراهم می‌کند. در این رستوران می‌توانید انواع غذاهای ایرانی و محلی را کیفیت بالا و قیمت مقرون‌به‌صرفه نوش‌جان کنید. راستی اگر سری به رستوران دایی آرش زدید حتما یک وعده کته کباب شمالی خوشمزه و خوش عطر با مرغ این رستوران را امتحان کنید، مطمئنم پشیمان نخواهید شد.

آدرس: مازندران، رامسر، کتالم، خیابان رجایی، تالش محله

شماره تماس: 09119953975

رستوران شیخ ذاهد

رستوران شیخ ذاهد یکی از رستوران‌های قدیمی و در عین حال معروف کتالم است؛ به طوریکه در میان اهالی این شهر و گردشگران طرفداران پروپاقرصی دارد. محیط ساده و در عین حال دنج و صمیمی، کیفیت بالا و همچنین قیمت مناسب غذاها باعث شده رستوران شیخ ذاهد عنوان بهترین رستوران‌های کتالم را آن خود کند.

آدرس: مازندران، رامسر، کتالم، میدان کتالم، خیابان رجایی

شماره تماس: 09119954566

اقامت در کتالم رامسر

اقامت در کتالم
گزینه‌های مختلفی برای اقامت در کتالم وجود دارد – عکاس: سینا محدثی

بعد از اینکه فهمیدیم کتالم کجاست و دارای چه جاذبه‌های دیدنی است باید به فکر اقامت در این شهر باشیم. در این شهر اقامتگاه‌ها و ویلاهای زیادی برای اجاره کردن در اختیار گردشگران قرار دارد. از طریق سایت‌ اتاقک می‌توانید قبل از سفر برای اجاره ویلا در کتالم اقدام کنید.

سخن آخر

جاهای دیدنی شهرهای شمالی‌ در فاصله کمی از یکدیگر قرار دارند برخی از آن‌ها که به کتالم نزدیک‌تر است را به شما معرفی می‌کنیم. یکی از این جاهای دیدنی نمک‌آبرود بوده که در شرق کتالم و 60 کیلومتری آن قرار دارد. جواهرده هم در غرب این شهر و در فاصله 30 کیلومتری آن واقع شده که پیشنهاد می‌کنیم اگر در تابستان به این شهر سفر کردید حتماً از هوای خنک آن‌جا لذت ببرید. در جنوب غربی کتالم نیز گرسماسر واقع شده که فقط 40 کیلومتر با این شهر فاصله دارد. منطقه حفاظت شده بلس هم در جنوب شرقی این شهر قرار دارد.

ذکر این نکته هم ضروری است که برای سفر به کتالم تمام امکاناتی را که نیاز دارید آن‌جا برایتان فراهم است. این امکانات شامل درمانگاه، انواع فروشگاه‌های مواد غذایی، داروخانه بوده و کار را برای گردشگران راحت‌تر می‌کند. حتی یکی از مراکز مهم سالمندان در مازندران در شهر کتالم قرار دارد. این شهر به بام سبز رامسر هم نزدیک است و به‌راحتی می‌توانید به تله‌کابین آنجا دسترسی داشته باشید و از مناظر بسیار زیبای این منطقه نهایت لذت را ببرید.

سوالات متداول درباره کتالم

فاصله کتالم تا دریا چقدر است؟

فاصله کتالم تا دریا حدود سه کیلومتر است که در کمتر از 10 دقیقه میتوانید به دریا برسید.

فاصله کتالم تا رامسر چقدر است؟

فاصله کتالم تا رامسر 8 کیلومتر است که پیمودن این مسافت تقریبا 9 دقیقه طول می‌کشد.

4/5 - (5 امتیاز)

اتاقک

مائده سمیع‌زاده

مائده هستم. فارغ‌التحصیل رشته برق و مخابرات، اما از اون جایی که عاشق طبیعت و ایران‌گردی هستم، تصمیم گرفتم، با نوشته‌هام پلی بشم برای آشنا کردن شما با طبیعت بکر و زیبای ایران عزیزمون، به قول نیما یوشیج هر قدر به طبیعت نزدیک شویم، زندگی شایسته تری پیدا می‌کنیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *