شهرستان طالقان کجاست؟ | نزدیکترین مقصد خنک و تابستانی اطراف تهران

فهرست مطلب
طالقان کجاست؟
یکی از مناطق زیبا و دیدنی نزدیک استان البرز، طالقان است. شهرستان طالقان در حقیقت از بههم پیوستن چندین بخش: شهرک، گلینک، کولج و پردسر به وجود آمده است. طالقان از نظر جغرافیایی در منطقهای ییلاقی در میان رشته کوه البرز و در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی تهران قرار دارد و دارای آبوهوایی خنک و معتدل است. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به معرفی شهرستان طالقان بپردازیم و مکانها دیدنی این روستای زیبا و خوش آبوهوا را به شما معرفی کنیم.

موقعیت جغرافیایی طالقان
شهرستان طالقان یکی از مناطق ییلاقی اطراف تهران و در میان رشته کوههای البرز است. شهرستان طالقان از شمال با استان مازندران، از جنوب با شهرستان ساوجبلاغ، از جنوب غرب با فشگلدره و شهرستان آبیک و از شمال غرب با منطقه الموت همسایه است. این شهرستان در ۹۰ کیلومتری کرج قرار دارد و یکی از مناطق کوهستانی استان البرز به حساب میآید. زبان ساکنین روستای طالقان فارسی و لهجه تاتی است و ساکنین طالقان اکثرا مسلمان هستند.
معروفترین جاهای دیدنی طالقان
طالقان در میان رشته کوههای البرز قرار گرفته و همین امر باعث تنوع گیاهی و جانوری بالا در منطقه شده است. طبیعت طالقان یکی از مهمترین جاذبههای دیدنی این منطقه به حساب میآید. چشمهها، رودخانهها و آبشارهای متعددی در این منطقه قرار دارد که گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب میکند. در ادامه مهمترین مناطق دیدنی طالقان را معرفی کوتاه کردهایم.
چشمههای دایمی و فصلی طالقان
طالقان یکی از شهرستانهای کوهستانی استان البرز به شمار میرود. همین امر باعث ایجاد چشمههای متعدد در این شهرستان شده است. در منطقه طالقان بیش از ۳۰۰ چشمه دایمی و فصلی وجود دارد که برخی از مهمترین آنها عبارت است از:
- چشمه آب گرم گنداب در شمال روستای دهدر طالقان در جنوب قله ماسه چال
- چشمه آب گرم شمال روستای هرنج شهر طالقان
- چشمه آب گرم گراب بالا طالقان
- چشمه آب گرم خچیره که در انتهای رودخانه فرعی و خاکرو در شمال روستای خچیره شهر طالقان
اطراف چشمههای طالقان اغلب طبیعت بینظیری وجود دارد که میتواند برای یک گردش یکروز مکان مناسبی باشد.
آبشارهای منطقه طالقان
در منطقه طالقان آبشارهای فصلی و دائمی متعددی وجود دارد. برخی از آنها به تنهایی جاذبه گردشگری محسوب میشوند و گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب میکنند. از مهمترین آبشارهای فصلی طالقان میتوان به آبشار شله بن اشاره کرد. آبشار شله بن یکی از آبشارهای فصلی طالقان به حساب میاید که در فصل بهار بهترین جلوه خود را نمایان میکند.
یکی دیگر از آبشارهای زیبای منطقه طالقان، آبشار سوهان است. این آبشار در ۲۵ کیلومتری شهر طالقان قرار دارد و دارای ۱۲ متر ارتفاع میباشد. آبشار در بیشتر روزهای سال پر آب است و وجود درختان میوه اطراف آبشار، زیبایی منطقه را دو چندان کرده است. از دیگر آبشارهای مهم و زیبای طالقان، آبشار کرکبود در نزدیکی روستایی به همین نام میباشد. آبشار نام خود را از کوههای کبود اطرافش گرفته است. از دیگر آبشارهای طالقان میتوان به آبشارهای زیر اشاره کرد:
- آبشار نرنو در روستای جزینان در بند شهر طالقان
- آبشار آسکان که در فصل زمستان، آب آبشار یخ میزند.
- آبشار سفیدآب در غرب قله شاه البرز روستای طالقان
- آبشار خرسچر در جنوب قله خرس چر ناریان شهر طالقان
- آبشار فصلی میلین در روستای مهران شهر طالقان
- آبشار وارکش در روستای خچیره
روستاهای زیبای شهر طالقان
از مهمترین جاذبههای این منطقه، روستاهای طالقان است. روستاهای طالقان به دلیل قرارگیری در میان درهها و کوهها، طبیعت بینظیری دارند.
یکی از زیباترین و بکرترین روستاهای شهر طالقان، روستای میر است. این روستا در ۴۰ کیلومتری جنوب شهر طالقان قرار دارد و به علت طبیعت بکر، زیستگاه گونههای جانوری خاص و نادر میباشد.
روستای دیزان، یکی دیگر از روستاهای زیبای طالقان است. این روستا در دامنه رشته کوههای البرز مرکزی قرار دارد. طبیعت روستای دیزان با دشتها، مراتع سرسبز و چشمههای فصلی گره خورده است. گفته میشود در روستای دیزان، قلعههای متعدد وجود داشته و به همین دلیل در گذشته نام روستا «دژان» بودن و رفته رفته به دیزان تغییر کرده است. یکی از قلعههای بهجا مانده در روستا متعلق به دوران اسماعیلیان میباشد.
یکی دیگر از روستاهای سبز و دیدنی طالقان میتوان به روستای اورزان یا آبریزان اشاره کرد. این روستا زادگاه نویسنده مشهور ایرانی جلالآلاحمد است. از مهمترین ویژگیهای روستای اورزان میتوان به آبشار اورزان، باغهای میوه، دشت لاله و البته چشمههای فصلی و دائمی اشاره کرد.
قلعههای تاریخی طالقان
طالقان به دلیل موقعیت جغرافیایی که داشته، همیشه مورد توجه حاکمان شهر برای ساخت قلعه به منظور محافظت از مردم بوده است. قلعههای متعددی از دوران مختلف تاریخی در شهرستان طالقان دیده میشود که اغلب این قلعههای با اهداف نظامی بنا شدهاند. از مهمترین قلعههای طالقان میتوان به ارژنگ قلعه اشاره کرد.
ارژنگ قلعه طالقان در روستای زیبا و تاریخی میناوند طالقان قرار دارد و قدمت آن به قرن ششم هجری بازمیگردد. ارژنگ قلعه شهر، به دستور «امیر کیا محمد بزرگ امید» برای پیشگیری از حملههای احتمالی دشمنان در دوره اسماعیلیان طراحی و ساخته شد. متاسفانه امروزه تنها بخش کمی از این بنای کهن و بسیار قدیمی به جای مانده است. در گذشته ارژنگ قلعه در بین ساکنین روستای میناوند با نامهای دیگری مثل «قلادوش» و «دل جنگ» هم شناخته میشد.
قلعه کیقباد دیگر قلعه معروف در منطقه طالقان است. این قلعه در قرن ۴ و ۵ هجری قمری در روستای هرنج ساخته شده است. این قلعه بر فراز کوه قرار دارد و مربوط به دوران اسماعیلیان است. در محوطه قلعه آثار از حوض سنگی دیده میشود که به احتمال برای جمعآوری آب باران و برف مورد استفاده قرار میگرفته است. از قلعه کیقباد تنها دیوارهای با ملات ساروج باقی مانده و تعدادی سفالینه متعلق به قرن پنجم نیز در اطراف این قلعه پیدا شده است.
از دیگر قلعههای تاریخی طالقان میتوان به قلعههای زیر اشاره کرد:
- قلعه منصور طالقان در روستای هرنج
- قلعه پراچان متعلق به دوران سلجوقیان و در روستای پراچان
- قلعه سگران متعلق به دوران تیموریان و در روستای سگران
- قلعه نوده یا کیانخاتون در روستای دهدر

کتیبه گردنه عسلک طالقان
یکی از پررمز و رازترین آثار تاریخی شهر طالقان، کتیبه گردنه عسلک است. این کتیبه در حقیقت لوحی از دوره قاجار میباشد که با نام «سنگنبشه گردنه عسلک» در بین ساکنین طالقان شهرت دارد.
با توجه به تحقیقات انجام گرفته شده از روی اسناد و مدارک تاریخی، ظاهرا این کتبیه به دستور «ایوب میردفتر» در زمان پادشاهی ناصرالدینشاه ساخته شد و متن نوشته شده مربوط به ساخت نهری میباشد. اما چشمه یا مکانی که قرار بوده، آب به واسطه آن نهر به آن محل منتقل شود، معلوم نیست. برای بازدید از این کتیبه تاریخی، باید به روستای «گراب» در 3 کیلومتری جنوب غرب گردنه عسلک طالقان بروید.
آستان مقدس امامزاده قاضی میرسعید شهر طالقان
پس از معرفی مکانهای گردشگری و تاریخی حال نوبت به معرفی مکانهای مذهبی شهر طالقان میرسد. یکی از معروف ترین آثار مذهبی و تاریخی شهر طالقان، آستان مقدس امامزاده قاضی میرسعید است. این امامزاده زیبا در شهرستان ساوجبلاغ بخش طالقان قرار دارد و از محبوبیت بسیار بالایی در بین ساکنین طالقان بهرهمند است. امامزاده قاضی از نوادگان امام محمدباقر (ع) بوده و به خاطر قضاوتهای عادلانه در زمان صفویه در میان مردم به این نام مشهور بوده است.
معمولا اکثر مراسمات عزاداری اباعبدالله در روزهای تاسوعا و عاشورا در شهر طالقان در این امامزاده، انجام میشود. همچنین جالب است بدانید که امامزاده قاضی در سال 1381 به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.
امامزاده هارون شهر طالقان
یکی دیگر از مکانهای مذهبی شهرستان طالقان، امامزاده هارون است. امامزاده هارون یکی از فرزندان امام موسی کاظم (ع) و در حقیقت برادر امام رضا (ع) و حضرت معصومه (ع) میباشد. این امامزاده در زمان صفویان مرمت شده است.

خانه آیتالله طالقانی
یکی از جاذبههای تاریخی و سیاسی شهر طالقان، خانه آیتالله طالقانی است. همانطور که میدانید آیتالله طالقانی یکی از شخصیتهای برجسته نظام جمهوری اسلامی میباشند. منزل آیتالله طالقانی با داشتن معماری سنتی مربوط به دوره قاجاریه، از خشت و گل ساخته شده و در روستای گیلرد طالقان قرار دارد.

بهترین فصل سفر به طالقان
طالقان در منطقه کوهستانی استان البرز قرار دارد. همین امر باعث شده که آبوهوای طالقان کوهستانی باشد. زمستانهای طالقان سرد است که برای سفر و افرادی که از سرما گریزان مناسب نیست. اما فصل بهار و تابستان بهترین زمان سفر به طالقان است. طبیعت در این دو فصل به اوج زیبایی خود میرسد و اجاره ویلا در طالقان از دغدغه های اصلی بسیاری از افراد به خصوص پایتخت نشینان است.
معرفی سوغاتی یا صنایع دستی شهر طالقان
شهر طالقان استان البرز یکی از شهرهایی است که سوغاتیهای بسیار مخصوص و منحصربه فردی دارد. از سوغاتی های طالقان در فصل بهار میتوان به ریواس و قارچ کوهی اشاره کرد. همچنین یکی از معروفترین و محبوبترین سوغاتی طالقان، عسل طبیعی این منطقه است. از انواع عسلهای طبیعی طالقان می توان به عسل آویشن، عسل چهار گیاه، عسل گون، اشاره کرد که هر کدام از این عسلها مربوط به فصل خاصی میباشد.
یکی دیگر از محصولات منحصربهفرد طالقان، لبنیات مخصوص طالقان است که بسیاری از گردشگران از آن ها بعنوان سوغاتی استفاده میکنند. از محبوبترین محصولات لبنی شهرستان طالقان میتوان به ماست گوسفندی، ماست چکیده موسیر دار، ماست گاوی، دوغ محلی طالقان و روغن حیوانی اشاره داشت.
معرفی غذاهای سنتی طالقان
از معروفترین و محبوبترین غذاهای سنتی شهر طالقان استان البرز میتوان به این موارد اشاره نمود:
- کلم پلوی برگ طالقان
- یوآن آش طالقان
- حلیم طالقان
- پلاسر تره
- مرجو خورشت
- والک پلو
- ترشی آش
چگونه باید به طالقان سفر کنیم؟
برای رسیدن به شهر طالقان میتوانید دو روش را انتخاب کنید. اولین روش رفتن به شهر طالقان توسط جاده اصلی طالقان است. جاده اصلی طالقان حدود 50 کیلومتر بعد از کرج به سمت قزوین قرار دارد و با طی کردن آن و بعد از عبور از منطقه «زیاران» از طریق تابلوهای مشخصشده میتوانید به شهر زیبای طالقان دسترسی پیدا کنید.
دومین روش برای رسیدن به شهر طالقان، طی کردن یک راه خاکی از جاده چالوس به شرق طالقان است که معمولا این مسیر اکثرا به علت بارش سنگین برف مسدود است و تنها می توان از آن در فصل تابستان بهره برد. توصیه میکنیم پیش از انتخاب این مسیر، حتما در مورد وضعیت جاده و شرایط آبوهوایی اطلاعات کافی تهیه کنید.
راهنمای اجاره ویلا، سوئیت و اتاق برای اقامت در شهر طالقان
برای شما پیشنهاد ویژهای داریم.
برای اجاره ویلا اطراف تهران و یا رزرو ویلا، اقامتگاه، سوئیت و باغ در طالقان میتوانید از طریق سایت اتاقک اقدام کنید و با گذراندن چند مرحله ساده اتاقک مناسب را در تاریخ مورد نظرتان، با قیمتی مناسب، رزرو کنید.
اقامت دلچسبی برای شما آرزو میکنیم.