بروجرد کجاست؟ از جاذبه‌های تاریخی تا طبیعی

فهرست مطلب

بروجرد یکی از شهرستان‌های مرکزی و مهم استان لرستان است که به جاهای دیدنی و صنایع دستی که در استان‌های دیگر از بین رفته شناخته می‌شود. این شهر ورشوسازی را زنده نگه داشته چون این هنر اصیل ایرانی مدتی است که در شهرهای دیگر به فراموش سپرده شده است. در کنار این هنر، بروجرد جاهای دیدنی زیادی دارد که شامل جاذبه های تاریخی و جاذبه های طبیعی و مذهبی هستند. این جاذبه‌ها در نزدیکی رشته‌کوه‌ها و دامنه زاگرس و دشت سیلاخور قرار گرفته‌‌اند. شهر آب‌وهوایی کوهستانی دارد و سوز و سرمایی که از بلندای زاگرس می‌آید هوا را در بهار و تابستان دلنشین و خنک می‌کند.

بروجرد کجاست؟

بروجرد یکی از شهرستان‌های مرکزی استان لرستان است. این شهر در غرب ایران و در میان دستان رشته کوه زاگرس قرار گرفته است. بروجرد بعد از خرم‌آباد، پُرجمعیت‌ترین شهر استان لرستان است.

جالب اینکه بدانید، لرستان یکی از قدیمی‌ترین مناطق برای سکونت انسان‌ها در فلات ایران بوده و به‌همین‌دلیل هم روستاها و شهرهای این استان قدمتی بالا دارند.

مردم بروجرد در گویش محلی خودشان به این شهر «وُوری یرد» می‌گویند. اما آن‌هایی که به زبان لری خرم‌آبادی صحبت می‌کنند به بروجرد «بروگرد» یا «وُروگرد» هم می‌گویند.

موقعیت جغرافیایی بروجرد

بروجرد در قسمت شمالی دشت حاصل‌خیز «سیلاخور» قرار گرفته و قله‌های بلندبالای «گرّین» که بخشی از رشته‌ کوه‌های زاگرس هستند از شمال غربی تا جنوب شرقی این شهر را در آغوش گرفته‌اند. در واقع می‌توان گفت که بروجرد روی کوهپایه‌های زاگرس و در دشت سیلاخور ساخته شده است. بنابراین از سمت شرق، غرب و شمال به کوه و از جنوب و جنوب شرقی هم به دشت سیلاخور ختم می‌شود. چون این شهر روی گسل سراسری زاگرس قرار گرفته برای همین زلزله‌خیز است.

بروجرد از شمال با شهرهای نهاوند و ملایر، از جنوب با شهرهای خرم‌آباد و دورود، از شرق با شهرهای اراک و شازند و از غرب با شهر الشتر همسایه است.

لوکیشن بروجرد در نقشه ایران روی گوگل‌مپ

تاریخچه بروجرد

در دوره ساسانیان، شهر بروجرد بخشی از سرزمین بزرگ ماد بوده است. در بروجرد و خصوصا دشت سیلاخور، تعداد بسیار زیادی تپه‌های تاریخی و باستانی هست که از دوره قبل از تاریخ و حتی تا قرن معاصر هم آباد بودند.

باستان‌شناس‌ها می‌گویند تپه قرق در دهستان شیروان قدمتی مرتبط با عصر مس دارد. این تپه از مهم‌ترین آثار باستانی بروجرد است که تا ۵ طبقه از آن لایه‌برداری شده است. در لایه‌های بیرونی، تک سفال‌هایی از دوره اشکانیان پیدا شده است. تپه قلعه رومیان هم در ۳ کیلومتری جنوب شهر قرار گرفته که تا قرن نهم اهمیت نظامی داشت.

دروازه بروجرد
عکس از ویکی‌پدیا

بعضی از باستان‌شناس‌ها زمان ساخت شهر بروجرد را به منوچهر از سلسله پیشدادیان نسبت می‌دهد اما شواهد قوی‌تر نشان می‌دهد که بروجرد از دوران ساسانیان به شهر تبدیل شده و بر اساس کتاب‌های تاریخی یکی از پایگاه‌های نظامی ایران در زمان حمله اعراب و جنگ نهاوند بوده است.

در منطقه سیلاخور و در دوره مادها و بعد از آن در دوره هخامنشیان، قلعه‌های ارتباطی و نظامی مختلفی ساخته شد که یکی از آن‌ها قلعه بروجرد است که فاصله کمی با قلعه رومیان دارد.

حضور بروجرد در آثار هنری و ادبی ایران

اولین روزنامه بروجرد و استان لرستان در سال ۱۲۸۸ خورشیدی و در دوره قاجار با اسم «بیضاء» منتشر شد. این شهر همچنین کتابخانه‌ای به اسم شهید باهنر دارد که در سال ۱۳۳۸ ساخته شده است.

هنر ورشوسازی در بروجرد و قلمزنی ورشو در ایران و سطح بین‌المللی شناخته شده است. بروجرد تنها شهری است که هنوز هم کارگاه‌های فعال ورشوسازی را داشته و آثار هنرمندان فعال این شهر در موزه‌ها به نمایش در می‌آید. قدمت ورشوسازی در بروجرد به دوره قاجار برمی‌گردد و خانه تاریخی بروجرد به موزه ورشو تبدیل شده است.

داستان‌ها و افسانه‌های مربوط به شهر بروجرد

داستان‌ها و افسانه‌های زیادی درباره بروجرد گفته می‌شود. مثلا یکی از عجایب بروجرد این است که در زمان‌های قدیم، سپاهی به دروازه شهر نزدیک شدند، ولی صبح که شد همه آن‌ها مسخ و به سنگ‌ تبدیل شدند. هنوز هم آثار آن‌ها باقی است هرچند که به مرور زمان و با شلاق باد و باران و برف و حرات خورشید بعضی از آن‌ها متلاشی شده‌اند.

در شرق و در پشت و بارو و خندق امام‌زاده جعفر و قبرستان امام‌زاده، یعنی درست بیرون دروازه شرقی شهر، قبرستانی قدیمی و نسبتا بزرگ و متروک وجود دارد که بالای سر یا پایین قبرها، قطعه سنگ‌هایی بزرگ وجود دارد که ارتفاع آن‌ها به بلندای قد یک نوجوان ۱۲ ساله می‌رسد. مردم شهر عقیده دارند که می‌توان به این سنگ‌ها، تفال زد. یعنی قطعه سنگ کوچکی را به اندازه یک سکه دو ریالی به یکی از سنگ‌ها چسباند. اگر سنگ کوچک در جای خودش بماند، نیتی که کرده‌اید برآورده می‌شود. اما اگر قطعه سنگ کوچک بیفتد، نیتی که کرده‌اید برآورده نمی‌شود.

بروجرد
عکس از گوگل‌مپ

فرهنگ و هنر و زبان مردم بروجرد

مردم بروجرد از قوم لُر هستند. ساکنان این شهر به گویش بروجردی از زبان لری صحبت می‌کنند. زبان بیشتر لرنشین‌های بروجرد، لری است اما به مرور زمان تحت فرایندهای آوایی قرار گرفته و گویش بروجردی با آن ادغام شده است. حالا به گویش این مردم، «لری بروجردی» می‌گویند.

مهربانی، سخت‌کوشی و مهمان‌نوازی از جمله خصوصیات مردم بروجرد است که در سفر به این شهر خودتان تجربه خواهید کرد.

تعداد کمی از جمعیت بروجرد به گویش خاصی از فارسی صحبت می‌کنند که فقط مردم بروجرد آن را می‌فهمند. عده کمی از قوم ارامنه هم در این شهر زندگی می‌کنند که گویش آن‌ها مشابه ارامنه جلفای اصفهان است.

اکثر مردم شهر بروجرد، شیعه ۱۲ امامی هستند. البته چند خانواده ارمنی و یهودی هم در این شهر زندگی می‌کنند.

آیین سقاخانه یکی از مهم‌ترین مراسم دهه اول محرم در بروجرد است. در این مراسم، بعضی از خانواده‌های بروجردی قسمتی از خانه خود را با پارچه سیاه، تصاویر مذهبی و چراغ‌ها می‌پوشانند و شب‌ها با باز کردن درها و روشن کردن چراغ‌ها از عزاداران پذیرایی می‌کنند.

از جمله بازی‌های مردم بروجرد که طرفدارهای زیادی هم دارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • کفشک بازی؛
  • بغچه بازی؛
  • تنور بازی؛
  • شاه شاهکی؛
  • دار دار کنی؛
  • فنجان بازی؛
  • آهسته برو آهسته بیا؛
  • لنگران؛
  • تیله بازی یا گولو بازی؛
  • گوی بازی؛
  • اله چوب.

آب و هوای بروجرد

بروجرد آب‌وهوایی سرد و کوهستانی با زمستان‌های پُر برف و سرد و تابستان‌هایی با آب‌وهوای معتدل دارد. تعداد روزهای که یخبندان می‌شود گاهی به ۷۰ روز هم می‌رسد. اما در ۴۰ سال گذشته، بروجرد یخبندان‌های ۱۰۰ روزه را هم به چشم دیده است.

کمترین دما در زمستان ۱۸ درجه زیر صفر و در تابستان ۳۸ درجه است. بارش سالانه این شهر به‌صورت میانگین حدود ۵۰۰ میلی‌لیتر است که حدود یک‌چهارم آن در فصل بهار است.

بروجرد

جاذبه های گردشگری بروجرد

بروجرد جاهای گردشگری و دیدنی زیادی دارد که در ادامه معرفی می‌شوند.

آبشار ونایی بروجرد

آبشار ونایی یکی از جاذبه های طبیعی شهرستان بروجرد است که در ۲۱ کیلومتری شهر و در دامنه ارتفاعات گرین قرار دارد. این آبشار از جمله مقاصد گردشگری شهرستان بروجرد است که وجود چشمه‌هایی مثل «دو روزنه»، «آب سفید» و «طوطیا» به کشاورزی این منطقه رونق داده است. صدای دلنشین آبشار و جویبارها و جوشش چشمه‌ها باعث شده تا این منطقه زیبایی حیرت‌انگیزی داشته باشد. از طرفی، آبشار ونایی و چشمه‌ها، آب‌وهوای اطراف را خنک و دلنشین می‌کنند و اینجا را به پناهگاهی برای گونه‌های مختلف جانوری بومی و گیاهی تبدیل کرده‌اند.

آدرس آبشار ونایی

لرستان، شهرستان بروجرد، ۲۱ کیلومتری شمال غربی بروجرد، دامنه ارتفاعات گرین، روستای ونایی

لوکیشن آبشار ونایی روی گوگل‌مپ

لوکیشن آبشار ونایی روی گوگل‌مپ ثبت نشده است. اگر برای بازدید از این آبشار رفتید، لوکیشن آن را ثبت کنید.

بام بروجرد

تپه تفریحی چغا که به آن بام بروجرد هم می‌گویند یکی از جاهای دیدنی این شهر است که امکانات رفاهی و تفریحی زیادی دارد. همین موضوع باعث شده که خیلی از گردشگرها اینجا را برای یک روز تفریح جذاب انتخاب کنند. در تپه چغا، تندیس‌هایی از اسطوره‌هایی مثل «آرش کمانگیر» و حیات‌وحش وجود دارد. البته بام بروجرد امکانات تفریحی زیادی دارد که از آن جمله می‌توان به وسایل بازی، دریاچه مصنوعی، آلاچیق و هتل اشاره کرد.

بام بروجرد
عکس از گوگل‌مپ

آدرس بام بروجرد

استان لرستان، شهرستان بروجرد، تپه چغا

لوکیشن بام بروجرد روی گوگل‌مپ

چشمه سراب کرتول

چشمه سراب کرتول یا کرتیل یکی از جاذبه های طبیعی و گردشگری بروجرد است که در شمال غربی شهر قرار دارد. این سراب در دامنه کوه‌های گرین و در دل قله‌های زیبا و بی‌نظیر هجده‌یال و نهاوند قرار دارد. این چشمه یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری در تمامی فصل‌ها است.

چشمه سراب کرتول
عکس از گوگل‌مپ

آدرس چشمه سراب کرتول

استان لرستان، شهرستان بروجرد، روستای توده‌زن

لوکیشن چشمه سراب کرتول روی گوگل‌مپ

لوکیشن چشمه سراب کرتول روی گوگل‌مپ ثبت نشده است. اگر برای بازدید از این چشمه رفتید، حتما لوکیشن آن را ثبت کنید.

تنگه کپرگه

تنگه کپرگه در قسمت شمال غربی شهرستان بروجرد و انتهای جاده گل‌دشت قرار گرفته و از جاذبه های طبیعی بروجرد است. بعد از عبور از روستا‌های شیخ میری، کپرگه ۱ و ۲ و ۳ شروع شده و تا روستای ونایی ادامه پیدا می‌کند.

تنگه کپرگه رودخانه‌ای دایمی با پیچ‌وخم‌های فراوان دارد که فقط با دوچرخه یا پیاده‌روی می‌توانید از آن عبور کنید. دو طرف رودخانه کپرگه پاکوب دارد. تنگ کپرگه هم از آخرین روستای کپرگه شروع می‌شود. این تنگه یکی از زیباترین مسیرهای کوهپیمایی برای کوهنوردی در بروجرد است که در آن می‌توانید دو چشمه آبگرم، غار مخفی و پل سنگی را ببینید.

تپه کپرگه
عکس از گوگل‌مپ

آدرس تنگه کپرگه

استان لرستان، شمال غربی شهرستان بروجرد، انتهای جاده گل‌دشت

لوکیشن تنگه کپرگه روی گوگل‌مپ

بازار بروجرد

بازار بزرگ و قدیمی بروجرد که مردم محلی به آن «بازار راسا» هم می‌گویند یکی از بزرگ‌ترین مراکز تجاری – سنتی شهرستان است که مردم محلی و گردشگرها برای خرید نیازهای روزانه و سوغات به اینجا می‌آیند.

بازار بروجرد شامل بازارهای مختلف، حمام، کاروان‌سراها و مسجد است و یکی از جاذبه های تاریخی این شهر است. این بازار نقش مهمی در تجارت منطقه‌ای استان‌های لرستان، همدان و مرکزی دارد و خیلی‌ از مردم این استان‌ها برای خرید عمده کالا به این شهر می‌آیند.

عشایر بختیاری و لر هم در فصل بهار و تابستان برای خرید نیازهای روزانه خود به این بازار می‌آیند.

بازار بروجرد
عکس از گوگل‌مپ

آدرس بازار بروجرد

استان لرستان، شهرستان بروجرد، از میدان جعفری تا بازار علاف‌ها

لوکیشن بازار بروجرد روی گوگل‌مپ

قلعه یزدگرد

تپه قلعه یزدگرد یکی از جاذبه های تاریخی شهرستان بروجرد است که در بخش اشترینان روستای بید قرار گرفته که یکی از روستاهای دیدنی بروجرد است.

قلعه یزگرد
عکس از گوگل‌مپ

آدرس قلعه یزدگرد

استان لرستان، شهرستان بروجرد

لوکیشن قلعه یزدگرد روی گوگل‌مپ

تپه قرق

یکی از جاذبه های تاریخی و از مکان های دیدنی بروجرد، تپه قرق است. این تپه به‌عنوان یکی از آثار تاریخی به ثبت رسیده و قدمت بالایی دارد. قدمت تپه قرق به عصر مس یا عصر نوسنگی در هزاره چهارم و پنجم قبل از میلاد برمی‌گردد. این تپه تا ۵ طبقه لایه‌برداری شده و در لایه بیرونی آن آثار ارزشمندی از دوره‌های مختلف مثل اشکانیان به‌دست آمده است. اشکال هندسی و رنگ اُخرایی سفال‌های کشف شده از این تپه نشان می‌دهد که قدمت تپه قرق با کوهدشت و تپه گیان یکی است.

تپه قرق
عکس از گوگل‌مپ

آدرس تپه قرق

استان لرستان، شهرستان بروجرد، بخش مرکزی شهرستان، دهستان شیروان، روستای قرق

لوکیشن تپه قرق روی گوگل‌مپ

خانه افتخارالاسلام طباطبایی

خانه افتخارالاسلام طباطبایی یکی از جاذبه های تاریخی و جاهای دیدنی بروجرد است که قدمت آن به دوره قاجار برمی‌گردد. این خانه در روزگار قدیم از جمله بزرگ‌ترین خانه‌های شهر بود و به یکی از روحانی‌های مهم تعلق داشت.

خانه دارالاسلام طباطبایی حدود ۲ هزار مترمربع مساحت داشته و شامل عمارت اصلی، حیاط، مطبخ، حمام سنتی و انبار هیزم می‌شود.

سَردَر این خانه یکی از بخش‌های خار‌ق‌العاده عمارت است که طاقی گنبدی و دری چوبی دارد. بعد از هشتی، حیاطی با ۲ حوض و باغچه‌ای بزرگ دیده می‌شود.

خانه افتخار الاسلام طباطبایی
عکس از گوگل‌مپ

آدرس خانه افتخارالاسلام طباطبایی

استان لرستان، شهرستان بروجرد، خیابان صفا، کوچه هلال‌احمر، کوچه آقا احمدی

لوکیشن خانه افتخارالاسلام طباطبایی روی گوگل‌مپ

خانه بیرجندی

خانه بیرجندی در نزدیکی خانه دارالاسلام طباطبایی قرار دارد. قدمت این خانه به دوره قاجار برمی‌گردد و در دوره پهلوی هم بازسازی شده است. یکی از مهم‌ترین بخش‌های خانه بیرجندی، اتاق شاه‌نشین است که دیوارهای آن پُر از نقاشی‌های زیبا و دل‌انگیز است. نقاشی‌ها را با الهام از سبک اروپایی کشیده‌اند و بسیار دیدنی هستند.

خانه بیرجندی
عکس از گوگل‌مپ

آدرس خانه بیرجندی

استان لرستان، شهرستان بروجرد، خیابان صفا، کوچه هلال‌احمر، جنب پارک صامتیه

لوکیشن خانه بیرجندی روی گوگل‌مپ

قله گرین

قله و رشته‌کوه گرین یکی از رشته‌کوه‌های مهم غرب کشور است که در قسمت شمالی استان لرستان قرار گرفته است. قله گرین یکی از کوه‌های بلند رشته‌کوه‌های زاگرس است که در ادامه اشترانکوه قرار گرفته و ارتفاع آن بیشتر از ۱۸۶ کیلومتر است.

رشته‌کوه گرین در استان کرمانشاه به کوه‌های بیستون و پرو می‌پیوندد. قله گرین از شمال به نهاوند، از جنوب به شهرستان سلسله، از شرق به شهرستان بروجرد و از غرب به دلفان می‌رسد. گرین یکی از کانون‌های اصلی آبگیرهای دائمی استان لرستان هم هست.

قله گرین
عکس از گوگل‌مپ

آدرس قله گرین

استان لرستان، شهرستان بروجرد

لوکیشن قله گرین روی گوگل‌مپ

خانه مصری بروجرد

خانه مصری یکی از جاهای دیدنی و جاذبه های تاریخی بروجرد است که معماری به سبک خانه‌های دوره قاجار دارد. این خانه با سفال و آجر ساخته شده و تزئینات کاشی‌کاری چوبی و آجرکاری زیبایی دارد. خانه مصری ۲ طبقه است و حیاط مرکزی و پلانی دورن‌گرا دارد.

خانه مصری بروجردی
عکس از گوگل‌مپ

آدرس خانه مصری بروجرد

استان لرستان، شهرستان بروجرد، خیابان صفا، کوچه میدان صفا، کنار پارک صامتیه

لوکیشن خانه مصری بروجرد روی گوگل‌مپ

پل چالان چولان

قدمت پل چالان چولان بروجرد به دوره قاجار برمی‌گردد و یکی از جاهای تاریخی این شهر است. این پل در جاده بروجرد به خرم‌آباد و در کنار پاسگاه انتظامی چالان چولان قرار دارد. این پل ۱۲۰ متر طول داشته و ۶ طاق چشمه آجری هم دارد.

پل چالان چولان
عکس از سایت خبرگزاری مهر

آدرس پل چالان چولان

استان لرستان، شهرستان بروجرد، جاده بروجرد به درود، نزدیک پاسگاه انتظامی چالان‌چولان

لوکیشن پل چالان چولان روی گوگل‌مپ

موزه مردم‌شناسی بروجرد

موزه مردم‌شناسی بروجرد در خانه سید کمال‌الدین نبوی یا همان خانه فرهنگ راه‌اندازی شده است. قدمت بنای این موزه به دوره قاجار برمی‌گردد و به یکی از روحانی‌های شهر به اسم سید کمال‌الدین نبوی تعلق داشته است.

یکی از ویژگی‌های مهم و برجسته بنای موزه، تزئینات کاشی‌کاری، آجرکاری و همین‌طور حوض فیروزه‌ای است. درها و پنجره‌های عمارت با رنگ آبی نمایی زیبا و متفاوت دارند. از بخش‌های مهم خانه می‌توان به اتاق‌ها، انبار، حمام، فضای نشیمن و مطبخ اشاره کرد.

آدرس موزه مردم‌شناسی بروجرد

استان لرستان، شهرستان بروجرد، خیابان صفا، کوچه هلال‌احمر، کوچه آقا احمدی

لوکیشن موزه مردم‌شناسی بروجرد روی گوگل‌مپ

تالاب بیشه دالان

تالاب بیشه دالان که مردم محلی به آن تالاب بیشه دالون هم می‌گویند یکی از مقاصد مهم طبیعی و جاهای دیدنی بروجرد است که در آن پرنده‌ها و جانوران بومی و مهاجر زیادی زندگی می‌کنند.

تالاب بیشه دالان
عکس از گوگل‌مپ

آدرس تالاب بیشه دالان

استان لرستان، شهرستان بروجرد

لوکیشن تالاب بیشه دالان روی گوگل‌مپ

دشت سیلاخور

دشت سیلاخور بزرگ‌ترین زمین هموار در شهرستان بروجرد و استان لرستان است. در این دشت بزرگ تعداد زیادی تپه‌های باستانی و تاریخی قرار گرفته که به دوره‌های قبل از تاریخ تا معاصر برمی‌گردند.

دشت سیلاخور
عکس از گوگل‌مپ

آدرس دشت سیلاخور

استان لرستان، شهرستان بروجرد

لوکیشن دشت سیلاخور روی گوگل‌مپ

پل قلعه حاتم

پل قلعه حاتم یکی از جاهای دیدنی و تاریخی شهرستان بروجرد است که به ثبت ملی هم رسیده است. این پل در قسمت شمال غربی شهرستان بروجرد و نزدیک روستای قلعه حاتم قرار گرفته و آن را روی رودخانه‌ای کوچک ساخته‌اند. به نظر می‌رسد که قدمت پل قلعه حاتم به دوره قاجار برمی‌گردد.

پل قلعه حاتم
عکس از گوگل‌مپ

آدرس پل قلعه حاتم

استان لرستان، شهرستان بروجرد

لوکیشن پل قلعه حاتم روی گوگل‌مپ

مسجد جامع بروجرد

مسجد جامع بروجرد یکی از مکان های مذهبی مهم و از اولین مسجد‌هایی بوده که در قرن دوم تا سوم قمری در ایران ساخته شده است. این مسجد تک ایوانی است و بخش‌های مختلفی مثل حیاط مرکزی، شبستان‌های مختلف مثل شبستان زمستانی و فضای گنبدخانه دارد. جالب اینجاست که در گویش محلی بروجرد به این مسجد «مچه جمه» می‌گویند.

مسجد جامع بروجرد
عکس از گوگل‌مپ

آدرس مسجد جامع بروجرد

استان لرستان، شهرستان بروجرد، محله دودانگه، خیابان جعفری

لوکیشن مسجد جامع بروجرد روی گوگل‌مپ

پارک فدک

پارک فدک بروجرد در حاشیه شهر ساخته شده و از آن‌جا می‌توان تپه چغا را دید. دریاچه‌ای که در این پارک ساخته‌ شده یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های غرب کشور است. پارک فدک غیر از دریاچه‌ای بزرگ، باغ پرندگان هم دارد که بسیار مشهور است. از امکانات و بخش‌های مختلف این پارک می‌توان به باغ پرندگان بروجرد، قایقرانی، پیست دوچرخه سواری، آلاچیق، پیست اتومبیل‌رانی، شهربازی و دریاچه‌های شماره ۱ و ۲ و ۳ اشاره کرد.

پارک فدک
عکس از گوگل‌مپ

آدرس پارک فدک

استان لرستان، شهرستان بروجرد، جاده گل‌دشت، انتهای خیابان فاطمی

لوکیشن پارک فدک روی گوگل‌مپ

سرگرمی‌ها و تفریحات در بروجرد

سرگرمی‌ها و تفریحات در بروجرد شامل بازدید از موزه ها و پل ها، کوهنوردی در رشته‌کوه‌های زاگرس و کوه گرین، بازدید از خانه‌های قدیمی که تعدادی از آن‌ها حالا موزه شده‌اند و دشت سیلاخور است که مجموعه‌ای از تپه‌های قدیمی و باستانی دارد. البته می‌توانید در آلاچیق‌های پارک فدک هم چادر زده و قایق‌سواری کنید. فراموش نکنید که حتما سری به تالاب بیشه دالان هم بازدید کنید که خالی از لطف نیست. در کنار همه این جاذبه های طبیعی و تاریخی برای بازدید موزه مردم‌شناسی بروجرد هم وقت بگذارید تا با مردم این شهر و آداب و رسومشان بیشتر آشنا شوید.

صنایع دستی محلی بروجرد

شهرستان بروجرد صنایع دستی زیادی دارد که در ادامه معرفی می‌شوند.

ورشوسازی بروجرد

ورشوسازی یکی از مهم‌ترین صنایع دستی محلی بروجرد است که بیشتر از ۲ قرن قدمت دارد. ورشو فلزی سفید‌رنگ است که از ترکیب آلیاژ فلزهایی مثل روی، نیکل و مس ساخته می‌شود. صنعتگر ورشو با این آلیاژ، ابزارآلات و ظرف‌هایی زیبا و بادوام مثل قاشق، سماور، قندان، قاشق و چنگال و خیلی ظرف‌های دیگر را درست می‌کند. ورشوسازی یکی از مرغوب‌ترین سوغات و صنایع دستی لرستان است.

ورشورسازی بروجرد
عکس از ویکی‌پدیا

گیوه بروجرد

گیوه یکی از محبوب‌ترین صنایع دستی بروجرد است که خیلی از مردها و زن‌های لرستان آن را می‌پوشند و گردشگرها هم سوغات می‌خرند. گیوه علاوه‌بر دوام بالایی که دارد، وزن کمی داشته و راه رفتن با آن راحت است. برای ساخت گیوه از نخ قالی، ضایعات چرم و نخ ابریشم استفاده می‌کنند.

گلیم‌بافی بروجرد

گلیم‌بافی صنایع دستی استان‌ها و شهرهای زیادی است و از پشم حیوانات اهلی برای بافت آن استفاده می‌کنند. گلیم‌هایی که در بروجرد بافته می‌شود تار و پودی از پشم رنگ سیاه، سفید، سبز و آبی و زرد دارد که نقش آن به‌صورت ذهنی شکل می‌گیرد.

ماشته بافی بروجرد

ماشته، دست‌بافته‌ای از پشم است که در بیشتر شهرها آن را با اسم جاجیم می‌شناسند. از ماشته به‌عنوان روکش رختخواب استفاده می‌کنند. البته ماشته کاربردهای دیگری هم دارد که به شرح زیر هستند.

  • روفرشی؛
  • رومبلی؛
  • انواع پشتی؛
  • کیف زنانه؛
  • تزیین خانه.

حرمی بافی بروجرد

ارامی یا حرمی یکی دیگر از دست‌بافته‌های استان لرستان و شهرستان بروجرد است که تار و پود آن پشمی است گاهی از نخ‌های پنبه‌ای هم برای بافت آن استفاده می‌کنند.

غذاهای محلی مردم بروجرد

مردم بروجرد غذاهای بسیار خوشمزه‌ای درست می‌کنند که رنگ‌ولعابش هوش از سرتان می‌برد.

آش بادمجان

بروجرد در نیمه دوم سال آب‌وهوای خیلی سرد و یخبندان دارد، برای همین خوردن یک آش متفاوت و گرم خیلی می‌چسبد. آش بادمجان یکی از آش‌های محبوب مردم محلی که با گوشت، نخود، پیاز و سیر، بادمجان، لوبیا قرمز و سفید، بلغور گندم، کشک و نعناع خشک درست می‌شود.

ورکوآز

ورکوآز اسم آشی محلی و قدیمی در بروجرد است. ورکوآز نوعی سبزی محلی و خودرو است که در کوه‌ها و دشت‌های اطراف بروجرد رشد می‌کند. این سبزی طبعی گرم و مرطوب دارد و برای کمک به درمان دردهای رماتیسمی و مفصلی و تقویت روده‌ها مفید است.

غذاهای محلی بروجرد
عکس از سایت راستین

ماسوا

ماسوا یکی دیگر از آش‌های اصیل و محلی بروجرد است که طعم خیلی خوبی دارد. این آش را با سبزیجات محلی درست کرده و با کشک محلی سرو می‌کنند.

خورش کنگر

در بروجرد گیاه‌های خودروی زیادی در دشت‌ها و تپه‌ها رشد می‌کنند که یکی از آن‌ها کنگر است. بروجردی‌ها با کنگر خورش درست کرده و گاهی آن را با ماست می‌خورند. این گیاه منبعی غنی از پتاسیم است و به‌دلیل طبع گرم و خشکی که دارد سردی ماست را می‌گیرد.

چزنک رغو

«چزنک» در زبان محلی بروجرد به معنای «نام فطیر» و «رغو» به معنای «روغن حیوانی محلی» است. چزنک رغو میان‌وعد‌ه‌ای خوشمزه و مقوی برای روزهای سرد زمستان است. بروجردی‌ها روی نان فطیر داغ که تازه از تنور درآمده روغن حیوانی محلی می‌ریزند و بعد از این سرد شد به آن پودر قند اضافه می‌کنند و با شیره انگور یا خرما سرو می‌کنند.

امکانات رفاهی و اقامتی بروجرد

برای اقامت در بروجرد انتخاب‌های زیادی دارید که شامل اقامتگاه‌های بومگردی، سوئیت و خانه ویلایی و هتل می‌شود. در ادامه لیستی از این اقامتگاه‌ها آمده است.

سوئیت و خانه ویلایی در بروجرد

  • خانه مبله پردیس؛
  • خانه ویلایی پردیس؛
  • آپارتمان مبله گلدشت؛
  • خانه ویلایی ایثار؛
  • اقامتگاه بومگردی باغ گلچهران؛
  • ویلا باغ گلدشت؛
  • آپارتمان مبله شایگان.

هتل در بروجرد

  • هتل ۳ ستاره زاگرس؛
  • هتل ۲ ستاره هالیس.

بهترین زمان سفر به بروجرد

شهرستان بروجرد آب‌وهوایی کوهستانی دارد و برای سفر در فصل‌های بهار و تابستان انتخاب فوق‌العاده‌ای است. این شهر در پاییز و خصوصا زمستان بارش باران و برف زیادی دارد و بسیار سرد است. بنابراین در سفر به این شهر باید با خودتان کلی لباس گرم ببرید.

بروجرد کجاست
عکس از گوگل‌مپ

مسیرهای دسترسی به بروجرد

مسیرهای دسترسی به بروجرد بستگی به این دارد که از کدام استان راهی سفر به این شهر می‌شوید. در ادامه فاصله شهرهای مختلف تا بروجرد آمده و می‌توانید از گوگل‌مپ برای پیدا کردن کوتاه‌ترین مسیر استفاده کنید.

  • فاصله تهران تا بروجرد ۳۸۴ کیلومتر است و حدود ۵ ساعت در راه هستید.
  • فاصله مشهد تا بروجرد ۱۱۹۲ کیلومتر است و حدود ۱۳ ساعت در راه هستید.
  • فاصله اصفهان تا بروجرد ۴۷۸ کیلومتر است و حدود ۶ ساعت در راه هستید.
  • فاصله مرکز استان لرستان تا بروجرد ۱۲۴ کیلومتر است و حدود ۲ ساعت در راه هستید.

بروجرد قطب ورشوسازی ایران

بروجرد یکی از شهرستان‌های مرکزی استان لرستان است که در دامنه کوه‌های زاگرس و در نزدیکی دشت وسیع سیلاخور قرار گرفته است. این شهر جاذبه های تاریخی و طبیعی زیادی دارد که آن را از سایر استان‌های کشور متمایز می‌کند. از مهم‌ترین جاهای دیدنی بروجرد در این مقاله گفتیم و حالا می‌دانید باید از کجاها بازدید کنید. چون جاذبه‌های گردشگری این شهر زیاد است، بنابراین بهترین کار این است که اقامتگاهی مناسب را از اتاقک رزرو کرده و با خیال راحت روزها به بازدید دیدنی های بروجرد بروید.

سوالات متداول

  1. شهرستان بروجرد برای کجاست؟ شهرستان بروجرد از شهرهای مرکزی و مهم استان لرستان است.
  2. بام بروجرد کجاست؟ بام بروجرد در تپه چغا شهرستان بروجرد قرار دارد.
  3. بازار بروجرد کجاست؟ بازار بروجرد در فاصله میدان جعفری تا بازار علاف‌‌ها قرار دارد.
  4. مهم‌ترین صنایع دستی بروجرد چیست؟ ورشوسازی اصیل‌ترین و مهم‌ترین صنایع دستی بروجرد است.

فرحناز احمدزاده

گفتن داستان‌ها از زاویه‌ای دیگر، پیشۀ من است. داستان‌هایی که پنجره‌ای رنگی روبه‌روی چشمان شما باز می‌کنند تا در میان ازدحام دنیای بیرون، راه خود را پیدا کنید. می‌نویسم تا با اشتیاق دنبال آرزوها بروید، با آگاهی بخرید، آسان سفر کنید و زندگی را راحت‌تر بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا