معرفی قشم | سفری کوتاه به شهر عجایب ایران

برخی مناطق گردشکری تنها در زمان خاصی مناسبِ سفر هستند. با تغییر فصل، آبوهوای آن مناطق طوری تغییر میکند که دیگر ماندن در آنجا لذتی ندارد. اما بعضی نقاط دیگر اینگونه نیستند و به آنها چهار فصل گفته میشود. از طرف دیگر، زندگی در این روزها غیرقابل پیشبینی شده است. در نتیجه نمیدانیم چهروزهایی فرصت سفر برایمان پیش خواهد آمد. اما با انتخاب یک مقصد چهار فصل، مطمئن خواهیم بود که همیشه آنجا در دسترس است. یکی از این مناطق نیز جزیرهی زیبای قشم است. چه در سرمای استخوانسوز زمستان دنبال یک محیط گرم باشید و چه در تابستان دنبال یک آبتنی لذت بخش، اینجا مناسب شما است. اگر دوست دارید با این منطقه بیشتر آشنا شوید، معرفی قشم را در وبلاگ اتاقک از دست ندهید.
فهرست مطلب
قشم کجاست؟
وقتی به سمتِ جنوب بندرعباس در استان هرمزگان سفر میکنید، به یکی از معروفترین جزایر ایرانی خواهید رسید. البته اگر بدانید موقعیت جغرافیایی جزیرهی قشم کجاست، احتمالاً با همسایههای این جزیره نیز آشنا خواهید بود. از طرفی قشم با بندر لنگه همجوار است و از سوی دیگر به جزایر هنگام، لارک، تنب کوچک و بزرگ، ابوموسی و هرمز هم نزدیک است. مساحت این نگین خلیج فارس به بیش از ۱۴۹۰ کیلومتر مربع میرسد که با این حساب، یکی از بزرگترین جزایر خلیج فارس است. جمعیت جزیره قشم نیز از سقف ۱۴۸٬۰۰۰ نفر فراتر رفته است و در فصل تعطیلات، این جمعیت بیشتر هم میشود.
شهرهای جزیره قشم
شاید خیال کنید «مگر یک جزیره میتواند شهر هم داشته باشد؟» با اصلاحات قانونی صورت گرفته در سال ۱۳۹۷ و مرزکشیهای جدید، شهرستان قشم از سه بخش تشکیل شد: حرا، مرکزی و شهاب. باید گفت مجموع شهرها و روستاهای موجود در این سه بخش، به بیش از ۶۹ مورد میرسد. از مهمترین آنها میتوان به لارک، درگهان قشم، بندر لافت و… اشاره کرد. جمعیت ساکن این شهرها و روستاها عموما به لهجهی قشمی صحبت میکنند؛ گویش شیرینی که ترکیبی از واژههای فارسی، هندی و عربی است.
اقتصاد قشم
اگر کنار دریا ایستاده و در حال تماشای جز و مد قشم باشید، در افق لنجها و قایقهای صیادان را خواهید دید. یکی از پایههای اقتصاد این منطقه صنعت ماهیگیری است. وجود درختان حرا در قشم باعث شده خوراک مناسبی برای انواع دام موجود باشد. همین امر باعث شده با وجود نوع خاص اقلیم جزیره قشم، دامداری در آنجا پا بگیرد. اما مهمتر از همه تبدیل این جزیره به یک منطقهی آزاد، باعث توسعهی آن نیز گردیده است. در کنار سرمایهگذاریهای انجام شده، رونق گردشگری قشم به پیشرفت اقتصادی مردم انجامیده است. از تأثیرات این اتفاق نیز، میتوان به رشد خانههای بومگردی اشاره کرد. پس اگر دنبال یک اقامت اصیل میگردید، از این اقامتگاههای سنتی اتاقک غافل نمانید.
آب و هوای قشم
در ادامهی معرفی قشم، نوبت به آشنایی با اقلیم این جزیره میرسد. با توجه به گرم و خشک بودن هوای جزیرهی قشم، عجیب نیست دمای هوا در فصل گرما به ۴۶ درجهی سانتیگراد هم برسد. از طرفی وجود دریا در اطراف این ناحیه، باعث افزایش میزان رطوبت هوا نیز خواهد شد. از آن طرف دمای هوا در زمستان چندان سرد نمیشود و نهایتاً به ۱۶ درجهی سانتیگراد خواهد رسید. برای مسافران زمستانی این خبر خوبی است؛ چرا که در فصل زمستان هم هنوز فرصت استفاده از تفریحات آبی وجود دارد. اگر به این توضیحات دقت کرده باشید، احتمالاً تصوری از اقلیم قشم هم خواهید داشت. با این شاخصههای جوی، توقع بارندگی فراوان در قشم خواستهی زیادهای است. باید گفت به طور میانگین، قشم سالانه ۱۱ روز بارندگی را تجربه میکند.
بهترین فصل سفر به قشم
حالا که اجمالاً فهمیدید قشم کجاست، شاید دلتان هوس سفر کرده باشد. از خودتان میپرسید کدام فصل را انتخاب کنم که تا لذت بیشتری نصیبم شود. جواب این سؤال قدری به شرایط زندگی و حتی ذائقهی شما بر میگردد. اگر با گرمای هوا مشکلی ندارید و تحمل هوای شرجی را دارید، پس همهی فصول مناسبتان است. البته تابستان فصل رونق بازارها و خرید در قشم هم هست. اگر میخواهید با دست و بالی پر به خانه برگردید، پس تابستان اصلاً هم بد نیست. اما اگر هوای خنک و معتدل را ترجیح میدهید، بهتر است تا رسیدن زمستان صبر کنید. در این فصل دمای هوای پایین میآید و از گرما یا سرمای شدید خبری نخواهد بود.
دیدنیهای قشم
هرچقدر هم از جلوهی این جزیره بگوییم، باز هم بدون دیدن قشم این قشنگی قابل درک نخواهد بود. احتمالاً هر چه بیشتر با قشم آشنا شوید، برای مسافرت به آنجا مشتاقتر خواهید شد. پس شما را معطل نمیگذاریم و سراغ دیدنیهای جزیره قشم میرویم.
قلعه پرتغالیهای قشم
بگذاریم شروع این سفر مجازی را با جاذبهای آشنا شروع کنیم. در کتابهای تاریخ مدرسه چندین دفعه نام قلعه پرتغالیها آمده است. با سفر به قشم فرصت بازدید بدون واسطه از این جاذبهی تاریخی راخواهید داشت. قدمت این قلعه به حدود ۵ قرن پیش میرسد و در بخش شمالی این جزیره قرار دارد. خاک سرخ رنگ جزیرهی هرمز، بخش مهمی از مصالح به کار رفته در قلعهی پرتغالیها است. برای همین هم دیوارهای سنگی و سطح کف آن جلوهی خاصی دارند. با گذر زمان تنها بخشهای باقی ماندهی این جاذبه به دیوارهی برج، دژ نگهبانی و آبانبار محدود شده است. اما بازدید از آنها خالی از لطف نخواهد بود. علاوه بر این تماشای پلیکانها و مرغهای دریایی اطراف قلعه پرتغالیها، حس آرامش را برایتان تداعی می کند.
ژئوپارک قشم
یکی از مواردی که در معرفی قشم به مردم سایر کشورها نقش مهمی داشت، همین ژئوپارک است. همچنین این جاذبهی قشم در سال ۱۳۸۵ در فهرست آثار حمایت شده توسط یونسکو ثبت شد. یک نکتهی مهم دیگر دربارهي ژئوپارک قشم، اهمیت این ناحیه طبیعی-توریستی است؛ چرا که آنجا اولین ژئوپارک خاورمیانه محسوب میشود. از ویژگیهای اساسی چنین مکانهایی داشتن تنوع زیادی در زمینهي زمینشناختی و زیستشناختی است. برای همین هم ژئوپارکها به بخشهای کوچکتری به نام ژئوسایت تقسیم میشوند. در این پارک هم ۲۵ ژئوسایت وجود دارد که بسیار شگفتانگیز هستند. پس حتماً بازدید از این جاذبه را در برنامهی خود قرار دهید.
دره ستارگان
اگر از کرانهی جنوبی قشم ۵ کیلومتر فاصله بگیرید، به روستای برکه خلف خواهید رسید. در قسمت شمالی این روستا یکی از دیدنیترین جاذبههای قشم قرار گرفته است. درهی ستارگان در شب مانند مادری میشود که هزاران ستاره را روی دامن سیاه خود گذاشته است. اما آنچه این دره را معروف کرده، باورهای مردم بومی است. برخی از اهالی معتقدند شبها صدای ارواح و اجنه از این دره به گوش میرسد. البته دلیل علمی این قضیه به عوارض زمین درهی ستارگان و وزش باد در بین آنها بر میگردد. اگر شب به آنجا بروید اصلاً نگران نباشید. آنچه میشنوید صدای عبور باد از بین تپههای شنی بلند این منطقه است. اگر هم هنگام روز قصد بازدید دارید، حتماً به جزئیات منطقه دقت نمایید. چرا که ناهمواریهای این دره، به شکل انواع حیوانات از جمله عقاب، تمساح و… درآمده و بسیار جالباند.
جنگل حرا قشم
احتمالاً که حالا میدانید قشم کجاست، از شنیدن وجود جنگل در این جزیر تعجب کرده باشید. اما این اتفاق کاملاً جدی است! البته که قشم منطقهای گرم و دور از آب شیرین محسوب میشود، اما درخت حرا از پس این آبوهوا هم برمیآید. تماشای درختان بیرون زده از آب و شناور روی تپههای کوچک، بسیار تازه و فراموش نشدنی خواهد بود. در درون این جنگلِ ۲٬۴۰۰ هکتاری علاوهبر درختان انواع پرندگان، دوزیستان و حتی آبزیان مشاهده میشوند. برای حمایت از این سرمایهی طبیعی نیز جنگل حرا به یک منطقهی حفاظت شده تبدیل گشته است. اگر میخواهید درختهای حرا، لک لک، مرغ دریایی، خرچنگ و… را از نزدیک ببنیند، با یک ناخدای باتجربه همراه گردید. زیرا از طریق جزیره راه دسترسی مستقیمی به این منطقه وجود ندارد و باید به آب زد.
گنبد و غار نمکی
در قسمت جنوبی جزیره قشم تپهای ساخته شده از رسوبات نمکی و به شکل دایره وجود دارد. در دل این جاذبهی زیبا یک غار بسیار عجیب نهفته است. با ورود به آن غار، شاهد طولانیترین غار نمکی جهان با طول ۶۶۰۰ متر خواهید بود. جدا از درازای زیاد، قندیلهای بلورین آویزان از سقف هم بسیار جذاب و دیدنی هستند. این کریستالهای سفید نمک قدمتی بیش از ۵۷۰ میلیون سال دارند. شاید برای شما هم باورنکردنی باشد که به چه سادگی میتوان در طول زمان سفر نمود. اما جزیرهی قشم این امکان را بهراحتی برای شما فراهم کرده است. همچنین وجود یک حوضچهی کوچک آب نمک جلوهی خاصی به تمام فضا میبخشد. در آخر باید گفت این دیدنی قشم هم، خوشبختانه به ثبت فهرست آثار ملی رسیده است.
غار خربس
در ادامه معرفی قشم و جاذبههای آن، باید مجدداً از جزیره فاصله بگیریم. اگر ۱۵ کیلومتر از سمت شرق جزیره دور شویم، به روستای خربس خواهیم رسید. درون این روستا غاری قرار دارد که قدمت آن به دوران حکمرانی مادها برمیگردد. همچنین گفته میشود غار خربس یکی از پرستشگاههای آیین میترا بوده است. اگر بر فراز این غار قدم بزنید علاوهبر مشاهدهی تپههای مرجانی، به لانهی یکی از نادرترین گونههای عقاب میرسید. در روبروی غار نیز یک قبرستان تاریخی وجود دارد که آن را هم از دست ندهید.
ساحل قشم
هر چه تا اینجا گفتیم بیشتر ناظر به خشکی بود، اما بیایید قدری هم سراغ آب برویم. قشم با داشتن چندین ساحل مکان مناسبی برای کسب مجدد آرامش است. هیچچیزی نمیتواند بهتر از نشستن در برابر غروب دریا و گوش سپردن به صدای موج، غصههای آدم را بزداید. البته باید گفت نه تنها قشم بلکه روستاهای تابع آن هم از سواحل خوشجلوهای برخوردارند. اگر به سراغ ساحل نقرهای قشم بروید، تابش آفتاب بر سطح آب را نقرهای رنگ میبینید. دلیل این منظرهی بینظیر کانیهای موجود درون خاک ساحل است.
اگر به دنبال یک پارک ساحلی زیبا و پرامکانات هستید، حتماً به ساحل زیتون سر بزنید. علاوهبر وجود انواع تجهیزات و امکان تفریحهای آبی، مراکز خرید خوبی هم آنجا هست. خارج از قشم نیز سواحل نیلگونی مثل شیبدراز، مسن، سوزا و سلخ هم مشتاق دیدار شمایند.
راههای دسترسی به قشم
حالا که تقریباً معرفی قشم به نقطهی مناسبی رسیده، باید به دنبال راهی برای رسیدن به مقصدمان باشیم. شما میتوانید با ماشین شخصی، قطار، اتوبوس، تاکسی و هواپیما به قشم بروید، هر روشی را که انتخاب کنیم، حسوحال و مزایای خودش را دارد. برخی به دنبال سریعترین روش رسیدن به قشم هستند و طاقت انتظار ندارند. این دسته افراد باید بلیت هواپیما تهیه کنند و سوار هواپیمای موجود در فرودگاه شهرشان شوند. بعد از تقریباً یک ساعت انتظار در فرودگاه بینالمللی قشم به زمین خواهند نشست و این شروع ماجراجویی است.
اگر به دنبال سفری راحت هستید و از آن طرف نمیخواهید هزینهی زیادی کنید، قطار انتخاب خوبی خواهد بود. کافی است بلیت قطار بندرعباس را پیدا کنید و در کوپهی خودتان بنشینید. در طول راه به صدای قطار و عبور از راهها دل بسپارید تا سفر کوتاهتر شود. بعد از پیاده شدن در آنجا باید به اسکله شهید حقانی بروید و سوار کشتیهای اتوبوسی به مقصد اسکله شهید ذاکری در قشم شوید البته قبل از رفتن به اسکله حتما زمان حرکت کشتیها را در سایت چک کنید چون در بعضی مواقع اسکله به دلیل وزش باد شدید و مواج بودن دریا تعطیل میشود، اما در صورت تمایل به سفر با خودروی شخصی میتوانید از بندرعباس به بندر پل رفته و پس از آن با لندینگ کرافت یا خودروبر به جزیره قشم برسید.
برخی افراد هم علاقهمند یک سفر دستهجمع و گروهی هستند. زدن به دل جاده و صحبتهای گرم صمیمی، لذت مسافرت را چندین برابر خواهد کرد، در این صورت رای مسافرت زمینی به قشم میتوانید با قطار یا اتوبوس به بندرعباس رفته و با کشتی به مقصد برسید.
سوغات و صنایع دستی قشم
حیف است به چنین سفری بیایید و هیچ یادگاری باخود همراه نکنید. هر کس که میداند قشم کجاست، ادویههای این شهر را هم میشناسد. بخشی از طعم لذیذ غذاهای محلی بهخاطر ادویههای خاص موجود در آنها است. اگر شما هم عاشق این مزهها شدید، با یادگار بردن ادویه میتواند دوباره آن طعم را تجربه کنید. همهی ما لباسهای زیبا و رنگارنگ زنان قشمی را دیدهایم. اگر میخواهید جلوهی خاصی داشته باشید و یک عکس یادگاری زیبا بیندازید، پوشیدن این لباسها ایدهی خلاقانهای است.
وجود نخلهای استوار، مواد اولیه یکی از اصیلترین صنایع دستی قشم را فراهم کرده است. برگهای خشک درخت خرما با زحمت دست هنرمندان ساکن این جزیره به انواع ظروف، سبد و… تبدیل میشوند. اگر به دنبال یک ظرف برای آجیل یا شیرینی میگردید، یک ظرف حصیری انتخاب منحصربهفردی است. از دیگر سوغات منطقه هم میتوان به صنایع دستی دریایی، خرما، گلیم و… اشاره کرد.
مراکز خرید قشم
اصلاً نمیشود نام قشم را شنید و به خرید فکر نکرد. جدا از تبدیل این جزیره به یک منطقهی آزاد، وجود مراکز تجاری فراوان شما را ناخودآگاه به خرید کردن ترغیب مینماید. برخی از این مراکز خرید عبارتند از:
- بازار سنتی قشم
- سیتی سنتر 1 و ۲ قشم
- متجمع تجاری فردوسی
- مجتمع تجاری خلیج فارس
- مجتمع تجاری ستاره
- و…
غذاهای محلی قشم
اصلاً معرفی قشم بدون توضیح غذاهای لذیذ این منطقه کامل نمیشود. وجود دریایی بخشنده و ادویههای خوش عِطر، نتیجهای جز یک غذای خوش عِطر و طعم ندارد. قبل از هرچیزی خوردن غذای محلی با نان سنتی چندین برابر بیشتر میچسبد. پس حتماً در هنگام سفر به قشم نان تمشی را امتحان کنید. اگر در حال میل صبحانه بودید نوشیدنی شیرچای را نیز از دست ندهید.
در وعدهی ناهار یا شام هم میتوانید سراغ یکی از خوشمزهترین غذاها، یعنی قلیهماهی بروید. علاوه بر این هوآری (مرغ و ماهی)، هلیم گندم، ماهی برشته و… نیز در سفرهی مردم قشم جای خاصی دارند.
رستورانهای قشم
وقتی میخواهیم غذای جدیدی را میل نماییم، طبیعتاً بهدنبال بهترین و اصیلترین طعم میگردیم. از همین رو هم بسیاری مسافران در زمینهی غذا دقت زیادی به خرج میدهند. یکی از دغدغههای این افراد نیز پیدا کردن رستورانی باکیفیت است. خیالتان تخت باشد. چرا که قشم پر از رستورانهای باکیفیت و مطمئن است؛ رستورانهایی چون:
- قلعه
- حاج غفور
- رستوران خاله
- الوند
- رستوران نعیم
- رستوران شبهای دفاری
- آبشار
- رستوران امیران
اقامت در قشم
از همهی موارد که بگذریم بدون وجود یک سقف مطمئن، آرامشی نخواهیم داشت. چه در شهر خودمان و چه در هنگام سفر همهی ما به دنبال سکونتگاهی مناسبیم. برای اقامت در قشم نگران نباشید و به سراغ بستن چمدانتان بروید. تنها کار لازم برای یافتن و رزرو یک اقامتگاه مناسب، مقرونبهصرفه و مطمئن باز کردن سایت اتاقک است. شما بدون صرف هزینهی اضافی و در کمترین زمان میتوانید به اجاره سوئیت در قشم بپردازید و اقامتگاه دلخواه خود را جستجو کنید. بعد از پیدا کردن گزینهی مورد نظرتان هم از طریق همین سایت آن را رزرو نمایید. با آرزوی سفری خوش برای شما.