همه چیز درباره بویین میاندشت | خنک ترین مقصد گردشگری در اصفهان

بویین میاندشت یکی از شهرهای استان اصفهان است. این شهرستان که اغلب مردم آن گرجی هستند، اقلیم کوهستانی دارد و در روزهای گرم تابستان مقصد مناسبی برای مردم شهرهای اطراف به حساب میآید. امروز در اتاقک به معرفی بویین میاندشت پرداختهایم. با ما همراه باشید.
فهرست مطلب
بویین میاندشت کجاست؟
شهر بویین میاندشت در فاصله ۱۷۰ کیلومتری مرکز استان اصفهان جای گرفته است. این شهر گرجینشین از محلههای بویین، میاندشت و ششجوان تشکیل میشود. بویین میاندشت در راستای سلسله جبال زاگرس با ارتفاع ۲۴۳۰ متر از سطح دریا به عنوان دومین منطقه مرتفع کشور به حساب میآید. جمعیت این شهر گرجینشین بیش از ۳۰ هزار نفر است.
بویین میاندشت از طرف شمال به شهرستان خوانسار و روستای ازناوله، از طرف غرب به استان لرستان و شهر افوس، از طرف جنوب به شهرستان فریدونشهر و روستای داشکسن و همچنین از طرف شرق به شهرستان فریدن و روستای معصومآباد منتهی میشود. مساحت تقریبی شهر بوئین میاندشت ۱۰۳۰ کیلومتر مربع تخمین زده شده است. همچنین این شهر گرجی شامل دو شهر و پنج دهستان از پنج قوم ترک، لر، فارس، ارمنی و گرج است.

بهترین فصل سفر به بویین میاندشت
این شهرستان از آب و هوای کوهستانی برخوردار است و میانگین بارش سالانه در شهر حدود ۴۰۰ میلیمتر به صورت برف و باران میباشد. حداقل و حداکثر دما بر طبق دادههای هواشناسی به ترتیب ۳۴- و ۳۴+ درجه سانتیگراد است. تنوع فصول و همچنین آبوهوای کوهستانی بویین میاندشت باعث شده، در میان مقاصد مهم گردشگری مردم شهرهای اطراف قرار بگیرد.
تمامی فصلها در بویین میاندشت زیبا هستند.در فصل بهار طبیعت نقاشی شده شهرستان بویین میاندشت به استقبال مسافران میرود. در فصل تابستان نیز آبوهوای کوهستانی این شهرستان، مکان مناسبی برای فرار از گرمای شهرها فراهم میکند. اما باور کنید که شما در پاییز بویین میاندشت عاشق خواهید شد. در پاییز این شهرستان باران و رقص برگهای زرد شده، به تنهایی یک اثر خارق العاده را تشکیل میدهند تا نفس مخاطبین خود بند آورند. زمستان در این شهرستان هرچند با سرمای کوهستان همراه است؛ اما تصویر سفیدپوش این شهرستان از خاطر هیچ بینندهایی به سادگی نخواهد رفت. پس بیراه نیست اگر بگوییم که فصلها نیز از دیدنیهای بویین میاندشت به شمار میروند.

داستان نام بویین میاندشت
شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که معنی اسم بویین میاندشت چیست؟ باید بگوییم که این اسم از دو قسمت بویین و میاندشت تشکیل شده است. بویین به عنوان مرکز و مکان وسیع و البته انبار؛ میاندشت نیز به منطقه جغرافیایی این شهر توجه دارد. میاندشت در واقع به قرار گرفتن در میان دو دشت اشاره دارد.
بویین میاندشت در طول تاریخ شاهد تغییرات زیادی در ساختار خود بوده است. در ابتدای شهرستان به آستانه، بوئین کرج یا بوئین کره (معنای انبار کره) معروف بوده است. همچنین قبل از تغییر اسم شهرستان به بویین میاندشت، این شهر به نام بویین تورل معروف بود. بویین تورل به لحاظ لغوی به معنی انبار ماه است، اما ترول در زبان گرجی به معنای اهل تولی میباشد. تولی به منطقه در حدود سیصد سال پیش در استان کاختی گرجستان اشاره دارد. این طور به نظر میرسد که گرجها بعد از مهاجرت خود به این منطقه از نام زادگاهشان برای آن استفاده کردهاند.

شکلگیری بویین میاندشت
دو مکان جغرافیایی بوئین و میاندشت در اصل هسته این شهر را تشکیل دادهاند. بنیانگذاران این شهر از گرجیهای تبعید شده در زمان شاه عباس اول بودند که به اجبار از گرجستان به ایران مهاجرت کرده بودند. به دستور شاه عباس اول گروهی از سلحشوران جهت حفظ منطقه فریدن و همچنین پایتخت آن زمان ایران، اصفهان در فریدنشهر ساکن شدند.
در گذشتهای نه چندان دور این مکان بوئین و میاندشت با فاصله و در دو سوی رودخانه جای گرفته بودند اما قبل از سال ۱۳۵۰ این دو روستا از مرزهای خود عبور کردند تا زمینه رشد و توسعه خود را فراهم کنند. در حال حاضر یک محله به نام ششجوان (نام روستای ششجوان پیشین) در غرب بوئین و میاندشت وجود دارد. اما شما هنوز هم میتوانید با قدم زدن در خیابان شهرستان بوئین و میاندشت، شاهد صمیمیت و مهمان نوازی روستایی مردم خونگرم این شهرستان زیبا باشید. پس اگر از آن دسته از مردم هستید که دوستدار رابطه گرم و صمیمانه در طول سفر خود هستند، شهرستان بوئین و میاندشت مقصدی استثنایی برای شما خواهد بود.
جاهای دیدنی بویین میاندشت از نظر تاریخی
بر اساس تحقیقات باستانشناسان بویین میاندشت قدمت در حدود ۴۰۰۰ هزار ساله دارد. همین امر باعث شده تا در سراسر این شهرستان، بقایای آثار تاریخی دیده شود. تپههای باستانی و سفالهای عتیقه یافت شده در این شهرستان همگی گواه بر این موضوع هستند که این شهرستان از دیر باز سکونتگاه بشر بوده است.
در حال حاضر آثار تاریخی کشف شده در شهرستان بویین میاندشت به ۲۰۰ اثر میرسد. همچنین در بویین میاندشت ابزارهای سنگی مانند نیزه، تیغه، چاقو ابزاری برای جدا کردن گندم یافت شده که حاکی از قدمت کشاورزی در این شهرستان است.
از دیدنی های بویین میاندشت میتوان به ۶ حمام تاریخی از زمان قاجاریه، ۴ مسجد تاریخی، ۵ خانه تاریخی، یک کلیسا، یک قلعه و دو پل قدیمی اشاره کرد. از میان این آثار تاریخی تا به امروز تنها ۵ اثر تاریخی به ثبت ملی رسیدهاند.
حسینیه تاریخی بویین
این مکان زیبا حدودا ۲۵۰ سال قدمت دارد. حسینیه بویین یکی از مهمترین مکانهای تاریخی شهر به شمار میرود که به خوبی حفظ شده است. یکی از زیباترین نکات قابل توجه در حسینیه، دست نوشتههای موجود در آن است. هنوز هم در این حسینیه، تعزیه به شکل سنتی اجرا میشود، همین امر باعث شده تا این حسینیه سالانه میزبان هزاران زائر و نمازگزار به خصوص در ایام محرم از سراسر کشور باشد.
حمام قدیمی بویین میاندشت
این حمام قدیمی در محله میاندشت قرار دارد. حمام از معماری خاصی پیروی میکند که به نظر برای استفاده عموم بوده است. در حال حاضر این حمام با شکل و ظاهری تازه میزبان گردشگرانی از سراسر ایران میباشد که به تاریخ این شهرستان علاقمند هستند.
خانه رئیسی در روستای ماربر
یکی از خانههای تاریخی شهرستان بویین میاندشت، خانه رئیسی است. خانه رئیسی در روستای ماربر قرار دارد. روستای ماربر یکی از روستاهای تاریخی شهرستان بویین میاندشت به حساب میآید. خانه رئیسی که مردم روستا به آن قالا میگویند، متعلق به یکی از خانهای روستا به نام آقای قهرمانی بوده است. بعد از اصلاحات ارضی و از بین رفتن حکومت خانها، خانه به فردی به نام رئیسی میرسد. خانه رئیسی مساحتی حدود ۸۰۰ متر مربع دارد و یکی از خانههای تاریخی با باغ میوه روستا به حساب میآید.

قلعه تاریخی هژبرپور
یکی از روستاهای زیبای بویین میاندشت، روستای پلکانی تخماقلو است. این روستا قدمتی چندهزار ساله دارد و آثار تاریخی موجود در روستا گواه این موضوع است. روستای تخماقلو به دلیل وجود درختان سنجد فراوان در ابتدا به سنجدستان مشهور بود ولی بعد از استقرار قوم آققویونلوها به تخماقلو نامگذاری شد.
قلعه تاریخی روستا به نام قلعه هژبرپور است. این قلعه به گونه چهارگوش و مستطیل مانند ساخته شده است و در پیرامون آن بقایایی برجهای دیدهبانی و تیراندازی دیده میشود. این قلعه در 2 طبقه و با 20 اتاق ساخته شده بود که هر اتاق کاربری خاصی در زمان خود داشته است. قلعه هژبرپور از دوران صفوی در این روستا باقی مانده و یکی از آثار ثبت شده شهرستان بویین میاندشت میباشد.
طبیعت دیدنی بویین میاندشت
طبیعت بویین میاندشت به دلیل اقلیم کوهستانی آن، بکر و منحصربهفرد است. بسیاری از آثار طبیعی این شهرستان از بازدید گردشگران دور مانده و امروزه میتوان بدور از حضور گردشگران زیاد از این آثار بازدید کرد.
سد و سرچشمه افوس
سد و سرچشمه افوس با همت شهرداری شهر افوس و اداره میراث فرهنگی استان اصفهان ساخته شده است. در این مکان امکاناتی مانند سرویس بهداشتی، پارکینگ و سکوهای مسقف دیده میشود. جریان آب که در این محوطه دیده میشود از سرچشمه است. سرچشمه افسوس در ضلع جنوبغربی شهرستان و در ارتفاعات رشته کوه زاگرس قرار دارد.
پیست اسکی افوس
یکی ویژگیهای بویین میاندشت، زمستانهای پربرف آن است. به همین دلیل بسیاری از گردشگران برای ورزشهای زمستانی به این شهرستان سفر میکنند. یکی از پیستهای اسکی شهرستان در شهر افوس قرار دارد. این پیست اسکی در سال ۱۳۹۳ در کنار سرچشمه افوس افتتاح شد و در فصل زمستان و اواخر پاییز میزبان میهمانان و ورزشکاران از سراسر ایران است.

آبشار نوغان
آبشار نوغان یکی دیگر از جاهای دیدنی شهرستان بویین میاندشت به حساب میآید. آبشار در امتداد رودخانه دائمی قمرود قرار دارد. ارتفاع این آبشار بیش از ۱۰ متر است. پایین دست آبشار و در کنار درختان بید و صنوبر میتوان آرامشی خاصی را تجربه کرد.
دشت لالههای واژگون در روستای ماهورستان
یکی از دیدنیترین و زیباترین جاهای طبیعی بویین میاندشت، دشت لالههای واژگون روستای ماهورستان است. این مکان در بخش غربی شهرستان قرار دارد. دشت لالههای واژگون در ارتفاعات و با وسعتی بیش از ۱۰۰۰ هکتار دیده میشود و فصل اردیبهشت بهترین زمان برای دیدن لالهها است.
سوغات یا صنایع دستی بویین میاندشت
بیشتر سوغات این شهرستان به صنایع کشاورزی و دامپروری مربوط است. فراوردههای لبنی بویین میاندشت مانند دوغ، کشک، کره، پنیر و روغن حیوانی دارای شهرت زیادی در سراسر استان اصفهان میباشد. همچنین در این شهرستان بیشتر از ۱۳۰۰ نوع گیاه دارویی وجو دارد که میتواند سوغاتی منحصر به فرد به شمار برود. از جمله مهمترین این گیاهها میتوان به گیاه زرین، گلگاوزبان، بابا آدم، گل گندم، کنگر و شیرینبیان اشاره کرد.

مراکز خرید بویین میاندشت
در گذشته مردم بویین میاندشت برای خرید و تهیه مایحتاج خود به شهرستانهای اطراف سفر میکردند. یک بازار قدیمی در شهرستان وجود داشت که نیاز مردم را برآورده نمیکرد. امروزه اما در این شهرستان، مراکز خرید در حال ساخت هستند و به مهمترین مراکز خرید بویین میاندشت تبدیل شدهاند. بازار قدیمی بویین میاندشت همچنان پابرجاست و به یکی از جاذبههای گردشگری شهرستان تبدیل شده است.
غذاهای سنتی بویین میاندشت
هنوز هم مردم این شهرستان از سنتهای قدیمی خود دست نکشیدهاند. اقوام مختلف لر، عرب، گرجی و فارس بویین میاندشت با توجه به فرهنگ خود دارای غذاهای متنوعی هستند که میتوانند شما را مجذوب خود کنند. بیراه نیست اگر بگوییم که غذاهای متنوع این شهرستان بخشی ار دیدنیهای آن به شمار میرود.
اقامت در بویین میاندشت
این شهرستان در فصل بهار و دو ماه اول تابستان میزبان گردشگران طبیعت گرد از سراسر ایران است که خواهان دیدن دشتهای وسیع و تپههای بکر طبیعی هستند. البته ورزشکاران نیز از اواسط پاییز به این شهرستان میآیند تا از انجام ورزشهای زمستانه لذت ببرند.
راهنمای اجاره ویلا، سوئیت و اتاق برای اقامت در بویین میاندشت
برای شما پیشنهاد ویژهای داریم.
برای اجاره اقامتگاه بومگردی در بویین میاندشت و یا سوئیت و ویلا میتوانید از طریق سایت اتاقک اقدام کنید و با گذراندن چند مرحله ساده اتاقک مناسب را در تاریخ مورد نظرتان، با قیمتی مناسب، رزرو کنید.
اقامت دلچسبی برای شما آرزو میکنیم.